Problem z obrotami w mondeo mkII

26 Gru 2008, 22:46

mam mondeo mkII '97 2.0
od kiedy kupilem mialem problemy z wolnymi obrotami
w mondeo jest tak ze jak jade i wyrzuce na luz obroty powinny ustawic sie na 1500 a po zatrzymaniu auta zejsc do 900
ja tak nie mam, zdarza sie ze zatrzymuja sie odrazu na 900 a bywa ze i na 700. czasami 1300 i po zatrzymaniu 900 ale zdarza sie te prawidlowa praca jak pisalem wyzej
dodatkowo przy kreceniu kierownica moze wystapic bujanie obrotow od okolo 0 (prawie gasnie) do 1500
myslalem ze to moze pompa wspomagania uszkodzona i oddalem ja do zakladu hydrauliki, ale jest sprawna, podmienilem od innego mondeo czujnik cisnienia wspomagania i to samo
bylem w dwoch serwisach forda i nic nie znalezli
jeden z warstatow wymienil mi sonde i silnik zaczol plynniej pracowac, ale tez objaw opisany wyzej nie ustapil, zawor wolnych obrotow nowy, przeplywomierz wyczyszczony
gruniu
Nowicjusz

• 30 Gru 2008, 23:22

Mam identyczny problem w mondeo mk1 94r, tylko ze w moim przypadku zaczęło się od wyczuwalnego oporu przy skręcaniu kierownica, po czasie pojawił się lekki stukot. Mechanik oznajmił mi, ze zaczyna padać pompa wspomagania. Nie powiedziałem mu o spadaniu obrotów, mam nadzieję, ze jest to ze sobą związane i ze wymiana pompy naprawi obie usterki.
    przemad
    Nowicjusz

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS - limuzyna dla Prezesa
      Limuzyny pełnią nie tylko funkcję reprezentatywną. Z jednej strony są to samochody naszpikowane najnowszą technologią i rozwiązaniami inżynieryjnymi, z drugiej – najlepsze modele oferują coś więcej, niż tylko technikę. ...
      Ile można zapakować do samochodu?
      Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...