Problem z odbiorem KIA z ul.Płochocińska 115 Warszawa

17 Cze 2015, 20:33

Witam wszystkich Forumowiczów i Właścicieli samochodów KIA. Pozdrawiam Was Serdecznie na forum i w drodze :) .... przejdę zatem do rzeczy, mam duży problem z odbiorem KIA Cee'd po lakierowaniu (KIA była zarysowana i wgnieciona, oddałem do naprawy) w wyznaczonym przez ubezpieczyciela serwisie KIA ul. Płochocińska 115 w Warszawie. Problem polega na widocznej tzw. skórce pomarańczowej (jak to stwierdził pracownik serwisu) po lakierowaniu. W/g mnie jest bardzo duża, poza tym kolor też się bardzo różni (niby dobierany komputerowo). Wstawiam zdjęcia (pierwsze to oryginalne drzwi z drugiej strony, drugie zdjęcie natomiast przedstawia drzwi te ze skórką po świeżym "lakierowaniu", na polakierowanych w serwisie jestem w odbiciu aż zniekształcony, jak namalowany farbami obraz). samochodu nie odebrałem, mają spolerować czy tam jakoś odciąć, czy rzeczywiście mam się o co martwić? Pracownik powiedział, że on by chciał mieć taką skórkę po lakierowaniu, bo nie widać wtedy że samochód jest robiony, a jak jest spolerowany na równo to wtedy każdy poznaje że robiony . Ja w takie coś nie uwierzyłem. czy polecacie wziąć zatem reklamować zepsutą robotę w postaci lakierowania? czy mam także zaopatrzyć się w miernik lakieru? jaki jest dla KIA limit grubości po lakierowaniu i szpachlowaniu? Dzięki za odpowiedzi i POMOC, z góry Dziękuję. [link wygasł] [link wygasł] dodatkowe foto źle polakierowana Kia Cee'd [link wygasł]
PCCeed
Obserwowany

Auto: KIA Cee'd

17 Cze 2015, 21:05

Na starych drzwiach jesteś odbity w starym , zmatowiałym lakierze , co zresztą widać. Tutaj nie będziesz widział tzw. skórki pomarańcza w aż tak dużym efekcie. Jeśli się uparłeś o wadę nowego lakieru to się nie martw.Panowie zrobią Ci lustro.Rzeczywiście będzie podejrzenie o rzeżbiarstwo. Nowe auta nie są lakierowane na glanc. Idż do salonu i się przyjrzyj na nówki.Nie ogolisz się w ich odbiciu. Co do różnicy koloru to lakier pewnikiem nie był dobierany komputerowo a zapewne według receptury zapisanej w komputerze dla danego kodu i odcienia. Nie będziemy się tutaj wgłębiać się w tajniki lakierowania ale pokrótce mogą się zdarzać różnice koloru mimo zachowania precyzyjnych receptur (fabryka też partoli). Ciężko jest zachować ten sam kolor przy lakierowaniu na tzw. odcinkę . Tylko cieniowanie elementów sąsiednich da gwarancję w tej materii ( nie zawsze). Jednak tutaj pojawia się problem . Lakierowane elementy sąsiednie będą miały grubszą powłokę lakierniczą co może wykazać tester.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

17 Cze 2015, 22:52

Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam...wiem że do poprawki dlatego nie odebrałem...zobaczymy co dalej....poinformuję....pewnie wygładzą i tyle...
PCCeed
Obserwowany

Auto: KIA Cee'd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning Show 2013 - Kraków / relacja
    W tym roku Tuning Show 2013 w Krakowie odbyło się w słoneczny weekend w który wszyscy odwiedzający Targi mogli podziwiać niebywałe projekty samochodów właścicieli z takich krajów jak Czechy, Słowacja, ...