Problem z odbiorem stacji w radiu

08 Lip 2007, 16:59

Nie wiem czy ten post powinien być tutaj czy w dziale związanym ze sprzętem car audio ale jak narazie zamieszczam go tutaj. Oto mój problem: w czasie jazdy podczas słuchania radia są momenty kiedy przestaje łapać fale albo odbiera ją bardzo słabo i cicho. Czego to wina anteny czy jakiś kabelków?
kame
Nowicjusz

28 Sie 2007, 13:37

Mam ten sam problem w Fiatcie Seicento i nie wiem czym to jest spowodowane. Może ktoś wie?
lluukkii0
Nowicjusz

28 Sie 2007, 15:12

:shock: Przyczyna może tkwić w "marności" samych radioodbiorników...kontakt z masą też możliwy. :wink:
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

28 Sie 2007, 21:33

Jakie radyjko i ile kosztowało?Pozatym sprawdzić stan przewodu antenowego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2009, 12:34

kame napisał(a):Nie wiem czy ten post powinien być tutaj czy w dziale związanym ze sprzętem car audio ale jak narazie zamieszczam go tutaj. Oto mój problem: w czasie jazdy podczas słuchania radia są momenty kiedy przestaje łapać fale albo odbiera ją bardzo słabo i cicho. Czego to wina anteny czy jakiś kabelków?

Mam identyczny problem jak kame, jestem nowy na forum ;-), nie widzę potrzeby zakładania nowego topica, dodam jeszcze że takie cichnięcie stacji radiowych wszystkich nawet Radia Maryja ! :P odbywa się tylko podczas jazdy, a podczas postroju gra super, radio to BLAUPUNKT HEILBRONN SQM39(swoje lata ma ale wątpie by była to wina radia). aha i podczas przyśpieszania 60 - 110 to totalna masakra jakby ktoś regulował głośność max - min.
proszę o pomoc, thx za odpowiedzi.
czetus
Nowicjusz

Miejscowość: g-d

28 Kwi 2009, 15:38

Sprawdzić przewód antenowy i łączenie przewodu z anteną może już przyrdzewiało dość częsty mankament no i sprawdzić wtyk antenowy przy radiu czy wszystko jest ok.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kiedy spada temperatura, spada też ciśnienie w kołach!
    Zbyt małe lub zbyt duże ciśnienie w oponach to dłuższa droga hamowania i gorsza przyczepność na zakrętach. Za niskie ciśnienie w oponach wpływa na przyspieszone zużycie opon. Ubytek o tylko 0,5 bara wydłuża drogę hamowania ...

28 Kwi 2009, 18:15

nie, nie antena jest dobra i przy radiu też jest dobra wtyczka, tak jak już napisałem to tylko podczas jazdy zanika radio( zanika hym przycicha ), dziś uziemienie podłączyłem do samochodu i też lipa, na prawdę nie wiem co jest nie tak :/
czetus
Nowicjusz

Miejscowość: g-d

01 Maj 2009, 00:47

a czy miedziany smar w spray-u coś pomoże jeśli spsiukam antenke (antenka wysówana z 2części się składa) bo też mi zanika. Było dobrze póki nie spsiukałem PENETRUSEM (coś jak WD-40) aby lżej się wysówała. No jest lżej ale odbiór gorszy.
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka