Problem z odkręceniem przewodu hamulcowego xsara

19 Kwi 2013, 14:59

Witam. Postanowiłem wymienić tylni prawy zacisk hamulcowy i na samym początku zabrałem się za poluzowanie przewodu hamulcowego.I tu wystąpił mały problem z odkręceniem przewodu przy samym zacisku. Wiem że nie powinno się takich rzeczy odkręcać zwykłym płaskim kluczem, ale spróbowałem i się zdziwiłem żaden płaski klucz nie pasuje 12 za duży luz, a 11 za mała.
Jaki rozmiar dobrać klucza oczkowo-półotwartego? Kupić 12?, czy może coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł] I czy dam rade tym odkręcić przewód?
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

22 Kwi 2013, 12:19

ja osobiście używam w takim wypadku "morsa" i nie ma siły żeby się nie odkręcił (no chyba że się ukręci ale to inna bajka )
ibko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 06 1987
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: mercedes
Silnik: 2300
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1985
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...
    Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...