25 Lut 2016, 10:45
Witam,
Piszę, bo może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem, który mnie gnębi już od mniej więcej roku.
Co kilkanaście odpaleń auta, pojawia się jeden raz, kiedy bella nie odpala prawidłowo (rozrusznik kręci dobrze, dźwięk jest prawidłowy, tylko nie dochodzi do zapłonu). Na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Excesive fluid temperature" wskazówka wskaźnika temperatury wędruje do końca skali i równomiernym tempem opada. Chwilę odczekuję, i silnik (1,9 JTDM 16V) odpala już normalnie. Szukałem rozwiązania na forach Alfy, ale mimo, że problem jest znany, nie znaleziono przyczyny. Wymieniłem już cały termostat wraz z czujnikiem, oraz kupiłem nowy akumulator. Wydaje się jakby częstotliwość problemu zmalała, ale ciągle się zdarza. Nie widzę też za bardzo schematu, kiedy problem występuje. Jedynym pewnym faktem jest, że nigdy po nocy, i zwykle im cieplejszy silnik tym większa szansa. Może coś się dzieje ze świecami, ale w takim razie co do tego ma komunikat o temperaturze płynu chłodniczego? Oczywiście jak jadę do mechanika nigdy problem nie występuje ;/ Ktoś ma pomysł co to może być?