Problem z odpalaniem,brak mocy

17 Sty 2021, 18:51

Witam. Problem z odpaleniem przy mrozie -15, samochód kręcił , raz lekko załapał. Czuć było zapach ropy i leciał biały dym z wydechów. Później po podłączeniu kabli rozruchowych samochód odpalił. Ruszyłem więc w trase. Pojawił sie kolejny problem- brak mocy. Obroty maks do 2tys. i 0 pryspieszenia, samochód prawie nie reagował na gaz, później po lekkim rozgrzaniu obroty rosły ale samochód nadal nie reagował na pedał gazu. Dodam że mam problem z nagrzaniem silnika, po 30-45 minutach jazdy nawet się nie rozgrzał. Przy odpalaniu wyświetlił się błąd transmission fault. Podejrzewam że do wymiany na pewno niedługo akumulator,termostaty egr i główny i ew świece żarowe. Tylko co może być przyczyną braku mocy? Auto to BMW E60 530 - 3 litrowy diesel 218km 2004 r.
MocarQ
Nowicjusz

• 17 Sty 2021, 21:14

Prawdopodobnie przy odpalaniu miałeś za słaby akumulator i energia jego poszła na podgrzanie świec po tym już nie wystarczyło mocy na uruchomienie silnika.

Jeżeli chodzi o problem z moca to tu przyczyn może być sporo. Ja bym zaczął od sprawdzenia termostatu skoro silnik się nie nagrzewał do odpowiedniej temperatury po tak długim czasie.

Jak wyeliminujesz ten problem to wtedy najlepiej szukać kolejnych przyczyn.

Co do mocy to winne może być np. paliwo i filtr paliwa. To dosyć spore mrozy i nie wiedomo jakiej jakości masz paliwo w baku.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Lut 2021, 19:27

Witam, czy udało ci się rozwiązać problem z brakiem mocy. Mam identyczny problem , wymieniłem regulator ciśnienia paliwa ten na listwie od strony podszybia, wymieniłem również filtr paliwa chociaż miesiąc przed awarią robiłem serwis. Wymieniona została tez pompa paliwa w zbiorniku. Auto było na 3 różnych diagnostykach komputerowych, zero błędów. Trochę zaczyna brakować mi pomysłów co może być nie tak. Auto gaśnie powyżej 2000 obrotów i ogólnie brak mu mocy , pacjent 530d 235 km rok 2007 polift. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł co może być nie halo, będę wdzieczny za pomoc
    Waski82
    Obserwowany

27 Lut 2021, 18:47

problemem był komputer, pojechałem skasować wszystkie błędy i wszystko wróciło do normy
    MocarQ
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator - prawo jazdy kat. "B" + przyczepa
      Jak ciężką mogę ciagnąć przyczepę mając prawo jazdy kategorii"B"? Czy mogę jechać z przyczepą kempingową? Czy przyczepa musi posiadać hamulec najazdowy? Jak policzyć czy jazda z przyczepą jest zgodna z prawem?