Problem z odpaleniem ford focus

31 Sty 2009, 21:51

Witam Was :)

Auto: Ford Focus Kombi 2.0 130KM benzyna/gaz

Mam pewien problem z moim kochanym fokusem :( nie chce odpalić...
Po kolei...
Jechałem samochodem na zakupy i w trakcie jazdy auto zgasło tzn. zegary się wyłączyły auto zgasło nawet zegarek się nie świecił. Chciałem odpalić ale nic a nic się nie dało. Popchałem auto na parking no i próby odpalenia.
Każda próba jest taka sama: zero reakcji silnika, nie pyrka nawet, natomiast jest takie tykanie.. tyk tyk tyk i nic więcej. Podczas tego tykania kontrolki gasną i się pojawiają na panelu. Raz udało się go odpalić i przejechać po parkingu, lecz gdy zgasiłem już nie odpaliłem drugi raz.
Kiedy przekręcę tylko raz klucz to kontrolki się świecą i radio gra.
Nie wiem co się stało. Podejrzewam akumulator, lecz ma dopiero ponad rok i raczej nie mógł się popsuć. Podejrzewam także alternator, być może nie ładuje akumulatora a ten już ma za małe napięcie żeby rozrusznik odpalił :( Nie wiem co to może być. Proszę o pomoc i pytania a opisze każde :)
hugo20021
Nowicjusz

• 31 Sty 2009, 23:40

Jeżeli podczas próby uruchomienia silnika(włączasz rozrusznik) przygasają kontrolki i nie słychać rozrusznika tylko takie cykanie,to jest problem z akumulatorem,albo z przewodem z akumulatora do rozrusznika.Może też być problem z rozrusznikiem albo z bendixem.
    Zacznij sprawdzanie od akumulatora - zmierz jego napięcie - nie powinno być mniejsze niż 12V.Jak masz możliwośc to zmierz gęstość elektrolitu.No i sprubuj go albo podładować i uruchomić silnik,albo podepnij się kablami z innego akumulatora.A jak już uda ci się go uruchomić,to zmierz napięcie ładowania.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

06 Lut 2009, 19:47

odpisuje bo moze ktos bedzie mial ten sam problem :D

mieliscie racje i jest to alternator poprostu nie ladowal akumulatora :) Pozdrawiam i dziekuje za pomoc :)
    hugo20021
    Nowicjusz

07 Lut 2009, 08:50

ale jak alternator nie ładuje, to chyba świeci się czerwona kontrolka...
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
      Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...
      Samochód jako rodzaj transportu - ciekawa historia
      Samochód jest jednym z najważniejszych wynalazków w historii ludzkości, który miał ogromny wpływ na sposób w jaki podróżujemy, pracujemy i komunikujemy się z innymi ludźmi. Historia samochodu ...