Problem z odpaleniem FORDA FUSIONA 1,4 benzyna 2003 rok

14 Sty 2012, 21:39

Autko mam już od 6 lat i w zasadzie do tej pory było niezawodne. Jednak od lata tego roku kilkakrotnie miałem problem z zapaleniem silnika. Przykład: po kilku dniach postoju dzisiaj rano (było wilgotno i temperatura 0 stopni) przekręcam kluczyk w stacyjce i słyszę tylko szum od rozrusznika i dziwny pisk, jakby się pasek ślizgał, a silnik ani drgnął. Powtórzyłem kilka razy operacje i wynik taki sam. Za 5 razem dodałem gazu i po dłuższym kręceniu zaskoczył. Przejechałam kilkanaście kilometrów, zgasiłem silnik. Po godzinie odpalił bez problemu. Proszę o poradę co może być przyczyną problemu?
:(
rysiek4
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 04 1974
Auto: FORD FUSION 1,4 (benzyna) 2003

17 Sty 2012, 14:42

Pierwsze,to podładuj porządnie akumulator!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Sty 2012, 18:22

A akumulator ile ma lat? :D Przyszla zima, niskie temperatury i conajmniej wymaga on naladowania, albo wymiany na nowy. Poziom elektrolitu tez warto sprawdzic i uzupelnic ew. braki.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

17 Sty 2012, 21:37

słyszę tylko szum od rozrusznika i dziwny pisk, jakby się pasek ślizgał, a silnik ani drgnął. Powtórzyłem kilka razy operacje i wynik taki sam. Za 5 razem dodałem gazu i po dłuższym kręceniu zaskoczył

a terkotanie automatu słychać ?
do sprawdzenia czystość klem na akumulatorze , akumulator , styki przy rozruszniku ,kabel masy
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sty 2012, 21:21

Akumulator ma dokładnie dwa lata. Za pozostałe porady DZIĘKUJĘ! Jutro od rana biorę się do roboty. Przynajmniej wiem od czego zacząć. Pozdrawiam WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW!
rysiek4
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 04 1974
Auto: FORD FUSION 1,4 (benzyna) 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
    W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...