Witam wszystkich forumowiczów, na wstępie proszę was serdecznie o pomoc ponieważ mam irytujący problem z samochodem który jest mi potrzebny a niestety często zawodzi (nie chce odpalić) i przez to jestem na skraju załamania nerwowego
Po krótce opiszę wam mój problem:
Prowadzę firmę budowlaną a mój samochód Peugeot Partner 2.0 HDI służy mi do wożenia pracowników oraz sprzętu potrzebnego do pracy. Bardzo często jednak mam problem z odpaleniem go, zazwyczaj odpali przejadę 2-3 metry i staje i już za nic nie mogę go z powrotem odpalić. Wtedy muszę odczekać z 2 godziny i dopiero odpala. Dzieje się to sporadycznie, czasami jeździ tydzień bez zarzutów a tu nagle kilka razy w ciągu dnia nie chce odpalić. Nierzadko też podczas jazdy zaczyna „tracić siły”, staje i znowu muszę stać z 2 godziny i wtedy odpala.
Po diagnostyce wyskoczyły dwa problemy:
- Zawór ARG
- Zbyt wysokie ciśnienie na listwie wtryskowej
Mechanik zaproponował mi usunięcie tego zaworu za 400 zł, i zastanawiam się czy to wgle pomoże.
Drugim problemem jest to że czasami gdy już raczy odpalić to ledwo co jeździ, nie mogę nawet przekroczyć 80km/h.
Nie mam zielonego pojęcia z jakiego powodu to się dzieje
![Kwaśna mina :/]()
odwiedziłem już chyba wszystkich mechaników, elektromechaników i diagnostyków samochodowych w moim mieście (około 25 os.), i wydałem też sporą sumę w te wszystkie wizyty i naprawy a tu nadal tak samo.
Ponownie bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.