Problem z odpaleniem.

02 Sty 2015, 12:29

Witam,
mam taki problem, mój Volviacz nie chce odpalić. Nie chce, jest kwestią względną, bo raz w ogóle nie styka, przekręcam kluczyk, a on nawet nie drgnie, a raz kontrolki mi szaleją, jakby padł akumulator, wszystko jest idealnie podłączone, akumulator naładowany! Dam radę sama coś zrobić, czy linka i na serwis? Wydaje mi się, że jest problem z rozruchem albo alternator się spie...ył. Ktoś, coś?
wikmaj1999
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 10 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volvo s40
Silnik: 1.9 D
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Sty 2015, 15:23

Dziwna sprawa, a dzieje się tak tylko przy większych mrozach? Być może jest jakieś zwarcie/wilgoć w instalacji elektrycznej. Ale zazwyczaj to co opisujesz dzieje się przy mocno rozładowanym akumulatorze.

Akumulator naładowany jakie trzyma napięcie? Sama go ładowałaś?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG

07 Sty 2015, 18:14

Naładuj aku do pełna. Po odłączeniu klem od prostownika spradz napięcie na aku. Nie podłaczaj go do auta, tylko poczekaj godzinkę i znowu zmierz napięcie. Jak będzie takie samo jak przed godziną, to podłącz aku do auta i spróbuj zapalić.
Skąd wiesz, że aku naładowany do pełna? Masz prostownikz diodowym wskaźnikiem?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2015, 23:24

Rozrusznik rozpadł się jak mechanik go wyjmował ;) Sprawa rozwiązana, niestety pojawił się nowy problem. Cykanie pod maską... o pomoc poproszę w tym temacie volvo-v40-1-9d-cykanie-stukanie-pod-maska-vt81495.htm
wikmaj1999
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 10 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volvo s40
Silnik: 1.9 D
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Żółte światło na sygnalizatorze to już nie zielone!
    Co robią kierowcy, gdy zbliżają się do skrzyżowania, a światło zmienia się na żółte? Jest to pytanie które powinniśmy zadać również sobie będąc kierowcą. W praktyce wygląda to tak że jedni w pośpiechu ...