Problem z odpaleniem zimnego silnika Suzuki Alto 2011r

05 Cze 2019, 07:17

Witam
Problem występuje wyłącznie na zimnym silniku. Poza tym silnik działa jak nowy, ma nowe świece, została sprawdzona kompresja, luzy, doplyw paliwa, wszystko ok. Rano, na zimnym silniku dlugo nie pali, jak juz zaskoczy,chodzi jak czołg, zapala się kontrolka check engine, zostawiam silnik na chodzie żeby się rozgrzal przez minutę, potem gaszę. Zapalam z lekkim trudem i od tego momentu jest ok, zero problemów aż do następnego ranka
W alto zainstalowałem lpg 6 lat temu, próba odpalenia na gazie wygląda tak samo jak na benzynie
Komputer nie widzi żadnego problemu, mechanik załamuje ręce...
Proszę o radę, ma ktoś pomysł co dolega pacjentowi?
Pozdrawiam
grog07
Nowicjusz

05 Cze 2019, 09:09

grog07 napisał(a):Problem występuje wyłącznie na zimnym silniku
Czy podczas odpalanie jak już załapie to czy trochę kopci? Śmierdzi paliwem?
Czy zawsze jest tak jak silnik jest zimy ale chodzi mi o czas np. od zgaszenie po dwóch godzinach i np. po 10 godzinach, pali wtedy tak samo z problemem?
Spróbuj zgasić auto na benzynie i jak silnik będzie zimny tak je odpalić. Zobacz czy będzie jakaś różnica.

Do sprawdzenia również czujnik temperatury płynu chłodzącego.

grog07 napisał(a):chodzi jak czołg, zapala się kontrolka check engine,
W tym przypadku na pewno pojawia się błąd który warto by było odczytać. Taka praca jak opisujesz sugeruje pracę np. z wypadającym zapłonem na jednym z cylindrów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Cze 2019, 11:57

Problem występuje tylko na bardzo zimnym silniku, np wczesnie rano
Gdy odpalam w południe w ciepły dzień, mimo że stało cala noc, odpala z oporami i nie wyskakuje ta kontrolka żeby sprawdzić silnik.
NIe zauważylem kopcenia, próbowałem też przelaczac na benzynę podczas gaszenia, ale rano przy odpaleniu to nic nie zmienia
To są właśnie takie objawy, jakby jeden garnek nie palił, ale gdy tylko troszkę się rozgrzeje można go gasić, pali i działa bez zarzutu
grog07
Nowicjusz

05 Cze 2019, 12:00

Jak już rano zapali to po południu pali bez żadnego problemu, może nie na dotyk ale 3-4 sekundy i łapie
grog07
Nowicjusz