Problem z ogrzewaniem lewej strony - Opel Omega 2.0

09 Gru 2011, 18:01

Witam! Mam problem z ogrzewaniem w Oplu Omedze 2.0. Prawa strona nawiewu grzeje odpowiednio, lecz druga podaje tylko zimne powietrze. Ostatnio słyszałem, że musze wymienic nagrzewnice, bo lewa strona jest zakamieniona i nie ma przepływu i oczywiscie paruje szyba. Dowiedziałem się, że mój znajomy miał ten sam problem w hondzie. Nalali mu płynu w układ chłodzenia i ma teraz saune wewnątrz, za jedyne 70 zł. Prosze o pomoc. Jak ugryźć ten temat? Czy ten płyn nie jest żrący i nie uczkodzi czegoś, czy ten zabieg jest bezpieczny ??
Z góry bardzo dziękuje za pomoc lub ewentualne wskazówki dobrym ludziom.
Jerzy2
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

09 Gru 2011, 19:17

Są specjalne płyny do płukania układu chłodzenia są żrące ale bez przesady.Skuteczne są bo sam sprawdzałem. Nagrzewnica nie może być zakamieniona z jednej strony.Może być zakamieniona czy zamulona ale cała czym bardziej tym bardziej zmniejsza się przepływ i słabiej grzeje.Sprawdź czy wąż zasilający i powrotny nagrzewnicy ma podobną temperaturę po nagrzaniu silnika.Jak tak to ok jak nie to płukanko powinno pomóc.U Ciebie prawdopodobnie jest problem z klapkami sterującymi nawiew powietrza.Może któraś klapka jest zablokowana albo spadło cięgno.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

10 Gru 2011, 10:16

Też bym się skłaniał, że to przytkany przewód - weź latarkę i pozaglądaj w nadmuchy !!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...
    "Highway Hero" Mercedes-Benz Actros 2551 6x2
    Podczas 65. targów pojazdów użytkowych w Hanowerze uwagę zwiedzających przyciągnął niepowtarzalny Actros w kolorze jadowitej zieleni, zaparkowany przy wejściu do świata samochodów użytkowych Daimler Trucks. ...