PROBLEM Z OLEJEM POLO 1.4 1997

14 Mar 2010, 21:18

Witam.
Jestem użytkownikiem VW POLO 1997 z silnikiem 1.4 benzyna.
Od jakiegoś czasu zauważyłem ze poziom oleju znacznie wzrósł (ten stan się utrzymuje)
Dodam ze olej stal się rzadki i dziwnie pachnie oraz ma jaśniejszy niż zwykle kolor.
Wymieniłem filtr i olej.
Muszę także zaznaczyć ,ze samochód służy mi właściwie do dojazdów do pracy ok 10 km.
Czy ktoś miał podobną sytuacje ??? Jeżeli tak to co może być przyczyną takiego stanu ??
Z góry dziękuje za odpowiedz
Kubagdz
Nowicjusz

Miejscowość: Grudziądz
  • 15 Mar 2010, 12:36

Powąchaj ten olej, czy nie przypomina zapachu benzyny. Bo skoro go przybywa, to albo dostaje się do niego benzyna albo płyn chłodzący. Ale jak piszesz olej jest jaśniejszy i rzadszy, to najprawdopodobniej dostaje się do niego benzyna. Jakby dostawał się do niego płyn chłodzący, to robiłby się koloru kawy z mlekiem. Ale dla przezorności sprawdz, czy nie ubywa ci płynu w zbiorniczku wyrównawczym
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

16 Mar 2010, 14:21

Płynu nie obywa a zapach nie wskazuje na benzynę
    Kubagdz
    Nowicjusz

Miejscowość: Grudziądz
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris GRMN - hot hatch - specyfikacja techniczna
      Od czasu debiutu Toyoty Yaris GRMN podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Genewie trwały intensywne prace mające na celu przygotowanie tego modelu do seryjnej produkcji. W centrum badawczym, zlokalizowanym w pobliżu ...
      Poradnik - kupujemy auto za kilka tys zł
      Do stworzenia tego poradnika skłoniły mnie dwie rzeczy. Pierwsza to fakt, że na nasze forum trafia sporo osób, które chcą kupić auto w przysłowiowej "cenie średniego roweru" do dojazdów do pracy, szkoły, ...