Problem z Opel Corsa D 1.2 - kontrolka check engine

25 Lis 2017, 17:06

Witam, mam uporczywy problem. Od jakiegoś czasu świeci się kontrolka check engine. Mechanik wymienił mi obie sondy lambda (przez i za katalizatorem) niestety usterka nie znikła. Dodam, że auto ma przebieg 70 tys km i jestem pierwszym właścicielem. Wygląda jakby coś było nie tak z katalizatorem. Jest mi ktoś w stanie pomóc?

Problem z Opel Corsa D 1.2 - kontrolka check engine Problem z Opel Corsa D 1.2 - kontrolka check engine Problem z Opel Corsa D 1.2 - kontrolka check engine
sarphes
Obserwowany

Zdjęcia: 3
Auto: Opel Corsa D

25 Lis 2017, 21:09

No a jak wygląda praca sond?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lis 2017, 13:14

Usterka o której wspominasz wywalająca błąd P0136 dotyczy najczęściej drugiej sondy lambda i układu elektrycznego z nią związaną. Nie można tutaj skupiać się tylko na samej sondzie bo ona może być ok, ale trzeba przyjrzeć się pozostałej części instalacji elektrycznej do której jest podłączona. Przyjrzyj się czy po drodze do sterownika przewody od tej sondy nie są gdzieś przepalone, naderwane, zagięte mocno itp.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Lis 2017, 19:36

Dlatego zapytałem jak pracują sondy. Mechanik poszedł po najmniejszej linii oporu i o sondach lambda ma takie pojęcie, że jak wyskoczy jej błąd to trzeba wymienić. Takich mechaników to bym zamykał na dwa lata za naciąganie klientów na koszty. Należy sprawdzić pracę sond i zdiagnozować czy winne są sondy, czy połączenia elektryczne, czy ECM czy ewentualnie skład mieszanki bądż zła jakośc paliwa. Porządny mechanik, bez problemu jest w stanie to wszystko zdiagnozować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000