Problem z oponami NOKIAN ILINE 185/65 r14

20 Kwi 2020, 18:03

cześć, zamówiłem opony Nokina iline 185/65r14 do felg na którzych siedziały już inne opony zimowe, ale tego samego rozmiaru. Niestety po przyjechaniu do wulkanizacji, Pan który obsługiwał zobaczył, że opony beznadziejnie chodzą na tych felgach, wszystkie 4, jedna była dosyć mocno. Teraz nie wiem, czy to wina opony, czy po prostu jakimś cudem ta opona akurat nie siedzi dobrze na felgach, gdzie zimowe opony o tym samym rozmiarze siedziały dobrze. Podrzucam jeszcze parę zdjęć
Auto ford focus mk1 1.8 tdci 2002
P4WCI0
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

21 Kwi 2020, 09:13

Ja tam nie widzę nic niepokojącego.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Kwi 2020, 16:41

Wszystko wygląda normalnie. Opona którą założyłeś nie ma rantu na felgę i taki wygląd rantu to norma. Jak by był rant to wyglądałoby że bardziej przylega.

Jakiej szerokości masz felgi?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Kwi 2020, 22:42

opony zimowe były takiego samego rozmiaru co opona Nokiana, felga nie mam pojęcia jakiego rozmiaru, ale zimowe na nich siedziały normalnie, a teraz czuję przy jeździe jak mnie buja, a w lusterku widzę nierówne kręcenie się opony
P4WCI0
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

04 Maj 2020, 18:18

P4WCI0 napisał(a):a w lusterku widzę nierówne kręcenie się opony
Jeżeli felgi są proste, a wygląda na to ze tak skoro na zimówkach było ok to znaczy że jedna z opon może być uszkodzona. jednak skoro widzisz takie bicie opony w lusterku ;/ to powinieneś z tym kołem podjechać do wulkanizatora żeby sprawdził czy nie ma bicia na maszynie do wyważania.

Swoją drogą ciężko w lusterku zobaczyć bicie "nierówne kręcenie się" opony. Nie w kadżym samochodzie da się to zrobić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczenie, sen - przyczyny wypadków drogowych
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...