Problem z Peugeot 3008 1.6 benzyna - traci moc i trzęsie się

04 Sty 2021, 14:36

Witam. Mój problem polega na tym, że auto traci moc i trochę się trzęsie podczas jazdy, ale nie zawsze tak jest. Zauważyłem, że czasami spada temperatura do 70 stopni i wtedy zaczyna tracić moc i słabo jedzie, do tego załącza się wiatrak i po zgaszeniu silnika chodzi jeszcze przez ok 10 min. Natomiast gdy temperatura wynosi 90 stopni to wszystko jest ok, wiatrak się nie załącza i auto jedzie bardzo dobrze - nie traci mocy. W dodatku pali się cały czas kontrolka silnika na pomarańczowo (czasami miga) wyskakuje komunikat - błąd silnika, konieczna naprawa oraz niski poziom płynu chłodniczego ( mimo że płyn jest). Czy ktoś może miał podobny problem lub wie o co może chodzić. Mechanicy nie mogą dojść co jest przyczyną, a ja nie mogę trafić na dobrego mechanika który rozwiąże problem.
mambo35
Obserwowany

• 04 Sty 2021, 14:51

Sprawdzany był kod błędu? Pod kontrolką silnik może kryć się masa różnych błędów które na pewno po odczytaniu ich będą pomocne w rozwiązaniu problemu.

mambo35 napisał(a):niski poziom płynu chłodniczego ( mimo że płyn jest)
    Czy poziom płynu był sprawdzany podczas zaświecenie się tej kontrolki? Jak wygląda różnica płynu w zbiorniczku wyrównawczym między zimnym i ciepłym układem chłodzenia.

mambo35 napisał(a):Zauważyłem, że czasami spada temperatura do 70 stopni i wtedy zaczyna tracić moc i słabo jedzie, do tego załącza się wiatrak i po zgaszeniu silnika chodzi jeszcze przez ok 10 min.
    Górny waż od chłodnicy jest wtedy mocno gorący? Czy temperatura wraca podczas dalszej jazdy, czy dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu sinika?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35