Problem z Peugeotem 309

08 Sty 2011, 17:45

Witam. Mam problem z moim autkiem (Peugeot 309) kupiłem go za mała kwotę gdyż auto ma aż 24 lata lecz jest w idealnym stanie zero rdzy i wogole, lecz od niedawna mam taki problem gdy aut się nagrzeje obroty zaczynają wariować zaczyna przygasać aż zgaśnie , po próbie odpalenia go ponownie od razy obroty zaczynają wariować skaczą i się zmniejszają i zaś auto gaśnie :( Gdy próbuje ponownie go uruchomić już się nie da... muszę odczekać jakiś czas(z godzinkę albo możne i więcej) i dopiero wtedy udaje się go uruchomić. Boje się trochę tak jeździć bo nie wiem czy mi gdzieś auto nie stanie jak się nagrzeje i będę musiał wracać pieszo.. :(
Moze ktoś wie co to może być za przyczyna bo gdy zaś oddam auto do mechanika to ten wymieni 100 innych rzeczy za które sobie policzy a tak naprawdę tylko jedna z nich będzie przyczyną tego.
A jeśli chodzi o te nagrzanie to nie jest to temperatura 90 stopni tylko po uruchomieniu troszkę jak się nagrzeje to gaśnie.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc
Rasiak
Rasiak
Nowicjusz

Miejscowość: Bytom

21 Sty 2011, 14:32

ja bym postawił na sondę lambda takie coś [link do oferty na Allegro wygasł] kolega miał peugeota 206 siadło mu to i miał baaardzo podobnie jak ty to opisujesz. myślę ze gdy to zmienisz będzie w porządku wszystko ale na 1000% nie jestem pewny
...samochód jest najwspanialszym wynalazkiem...
Konrado125
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
Auto: Bmw e36 1.6 102km

21 Sty 2011, 15:12

Zacznij od sprawdzenia;
- czujnik położenia wału korbowego
- silniczek krokowy
andrzej_124
Stały forumowicz

27 Sty 2013, 17:31

Witam mam Peugeot 309 też ma 24 lata i mrugają wszystkie światła zewnętrzne i wewnętrzne alternator po naprawie regulator napięcia niby był popsuty i jedna dioda.Był spokój jakieś 3 dni i wróciło to samo.Wszelkie masy styki są przejrzane.Czy ktoś miał taki problem i wie co to może być z góry dziękuję.
pawel1898
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 12 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: peugeot 309
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990

27 Sty 2013, 20:00

Migają miarowo przy właczonym silniku,pulsują jednym słowem,czy tak jest?Jeśli tak,to regulator napięcia,miałem tak z nowym f-my no name,kupiłem inny i przestało pulsować.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objaśnienia skrótów motoryzacyjnych
    PPS - Prestige Performance Sedan (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, sedan) PPH - Prestige Performance Hatchback (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, hatchback) ...