Problem z pompa domieszkowania

02 Gru 2023, 19:53

Witam.
Mam problem z pompa domieszkowania fap w citroen ds4 1.6 hdi 82kw 2012r.
Eloys dodany fizycznie I w programie. Gdy robię test słuchowy słychać że pompka pracuje i wyświetla się komunikat usterka układu elektrycznego napraw samochod.
W programie diagnostycznym sa3 bledy.
U1F00 zdarzenie usterki niezarejestrowane w dzienniku usterek
U1F41 usterka brak łączności z modułem zabezpieczajacym I zarządzania zasilaniem.
U1F3C brak łączności z pompą domieszkowania paliwa.

Jak się do tego zabrać?
Jarekds4
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

04 Gru 2023, 11:04

Jarekds4 napisał(a):U1F3C brak łączności z pompą domieszkowania paliwa
Tam zdarzały się problemy z okablowaniem, watro przejrzeć złącza. Czasem do wymiany może być pompa ale problem występował częściej w tej pierwszej wersji.
Jarekds4 napisał(a):U1F41 usterka brak łączności z modułem zabezpieczajacym I zarządzania zasilaniem
Do sprawdzenia moduł z bezpiecznikami maxi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Gru 2023, 11:18

A moduł z bezpiecznikami maxi to jest ten obok akumulatora tak? Sprawdzałem tam wszystkie bezpieczniki .
Jarekds4
Nowicjusz

04 Gru 2023, 11:20

To to dużo amperowe bezpieczniki, sprawdź też mocowanie masy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Gru 2023, 11:32

Tyle że tu są same małe bezpieczniki. W załączniku zdjęcie skrzynki
Jarekds4
Nowicjusz

04 Gru 2023, 11:43

To jest to ? Czy moze chodzi o te co są na akumulatorE?
Jarekds4
Nowicjusz

04 Gru 2023, 12:59

Tak jak pisze przedmówca na początek sprawdź połączenia i przewody. Upewnij się, że wszystkie połączenia elektryczne do pompy domieszkowania paliwa są dobrze podłączone. To obejmuje zarówno same przewody, jak i złącza. Uszkodzone lub poluzowane mogą prowadzić do błędów komunikacji.

Dodatkowo sprawdź pompę domieszkowania paliwa. Jeśli wydaje się działać podczas testu słuchowego, to dobrze. Jednak nadal może być problem z samą pompą. Upewnij się, że pompa jest sprawna i działa zgodnie z oczekiwaniami. W razie potrzeby, możesz rozważyć jej naprawę lub wymianę. Części samochodowe polecam kupić online, w dużych sklepach typu iparts na pewno znajdziesz to, czego potrzebujesz.

Jeszcze inna kwestia to skoro masz komunikat o braku łączności z modułem zabezpieczającym i zarządzania zasilaniem, warto sprawdzić ten moduł. Upewnij się, że jest on dobrze podłączony i działa poprawnie. Tu też może być konieczna naprawa lub wymiana.

W ostateczności zawsze zostaje diagnostyka u mechanika ;) Tak pewnie najszybciej wykryjesz źródło problemu
motii
Nowicjusz

Auto: Mercedes 250

04 Gru 2023, 20:02

Byłem u elektronika. Podpiął komputer i zrobił test pompy tak jak ja. Pompa zaczyna pracować po czym wywala komunikat na desce z zegarami usterka układu elektrycznego napraw samochod i pojawiają się błędy te co opisałem na początku. A z bezpiecznikami maxi mówił że wszystko ok. I mówił że możliwe że jak się wymusza test to wywala takie błędy.
Jarekds4
Nowicjusz