Problem z pracą zim silnika - BRAVA

15 Wrz 2009, 08:21

Witam. OD pewnego czaasu mam problem polegajacy na tym, za gdy silnik jest całkiem zimny, po jego uruchomieniu pracuje tak, jakby pracował bez jakiegos garu. Ma spore drgania, ma ochote zgasnąć. Pracuje tak kilkadziesiat sekund bez dodawania gazu (gdy sie doda gazu gaśnie) a po max minucie zaczyna normalnie w miarę pracować. Wczesniej by zgubic ten problem zdejmowałem klamre MINUS z akumulatora i pomagało na dłużej. Teraz juz na mniej czasu wystarcza, mniej juz tez pomaga. Bardzo proszę o pomoc. Byłem u wielu "fachowców" i kazdy miał inne zdanie, co jeden to droższe. Fiat Brava, 1.4 + LPG. Dodam, że na gazie jest OK
premier00
Początkujący

• 15 Wrz 2009, 09:30

A swiece i przewody WN kiedy byly wymieniane?
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

15 Wrz 2009, 16:26

Na początek sprawdz czujnik temp. płynu chłodzącego silnik - objawy są takie,jakby nie działało ssanie.A ECM przez ten czujnik je włącza i wyłącza.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2009, 19:48

Świece i przewody były niedawno wymieniane, sądziłem, że to własnie świece sa problemem. Sprawdzę jeszzce czujnik.

[ Dodano: Czw Wrz 24, 2009 10:55 ]
    Sprawdzony był czujnik i działa poprawnie. Ostatnio 2 dni chodził normalnie, jakimś cudem "naprawił się", ale znów wrócił proble, wrócił po przejechaniu 250km obciążonym autem. teraz ciężko utrzymać pracę silnika by nie zgasł. Odpala ale po chwili gasnie, chyba ze przygazuje sie to coś pochodzi, ale też gaśnie. Może ktos pomoc o co chodzi? Nie chce płacic niepotrzebnych kosztów szukania usterki przez mechaników.
    premier00
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
      Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...