Problem z prądem w Zafira B 1.9CDTI

07 Sty 2015, 08:22

Witam

Posiadam Zafire 1.9CDTI Z19DT z 2008r.

Otóż mój problem wygląda tak że po dwóch dniach postoju auto nie pali więc stwierdziłem że akumulator (wiek 1 rok) oddałem go na gwarancji wrócił po około tygodniu z dopiskiem że został doładowany i uzupełniony.
Po kolejnym dłuższym postoju auto znowu nie odpaliło więc pojechałem do elektryka i stwierdził rozładowywanie w granicach mini 60 amperów ale nie wiedział co je powoduje więc wsadziłem akumulator 100% pewny i zostawiłem auto na kilka dni i dzisiaj sprawdziłem czy zapali niestety NIE zapalił :(
Zapewne wina leży w aucie macie może pomysł jak ustalić co rozładowuje AKU? Po podłączeniu kompa zdiagnozuje winowajcę? A może ktoś z was miał podobny problem?
Liczę na pomoc.
Pozdrawiam
Olivier205
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 08 2008
Auto: Opel Zafira
Silnik: 1.9 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Sty 2015, 09:57

Przyszedł okres gdy zwierzaki uszkadzają elektrykę, jednego raz widziałem i była to łasica. Należy sprawdzić wiązkę elektryczną a potem podłączyć amperomierz i sprawdzić pobór prądu.
andrzej_124
Stały forumowicz

07 Sty 2015, 17:40

Ja bym zaczął właśnie od sprawdzenia prądu jaki pobiera instalacja z aku. W ten sposób można zawęzić poszukiwania. Niekoniecznie musi to być uszkodzona wiązka kabli przez zwierzaki. Może to byc uszkodzony któryś z modułów, albo radio.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sty 2015, 22:33

Rozładowywanie mam 60 mini amperów bo sprawdzał mi elektryk amperomierzem a radio mam orginalne. Jest opcja że ustalę awarię po podłączeniu auta do kompa?
Olivier205
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 08 2008
Auto: Opel Zafira
Silnik: 1.9 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

08 Sty 2015, 16:29

Olivier205 napisał(a):Jest opcja że ustalę awarię po podłączeniu auta do kompa?

W tym przypadku komputer raczej ci nie pomoże.
Olivier205 napisał(a):Rozładowywanie mam 60 mini amperów bo sprawdzał mi elektryk amperomierzem
e.
Troszkę dużo - max powinno być 50mA, ale to jest max i dla samochodów, które mają dużo elektroniki. Normalnie auto pobiera około 20mA. Musiałbyć ustalić co ci pobiera tyle prądu. Często jest to właśnie radio. Oprócz tego sprawdz też napięcie ładowania akumulatora.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000