Problem z prawkiem kat B

29 Cze 2019, 04:57

blear napisał(a): Przechodząc do sedna mój problem polega na tym ze miałem juz pierwsze 2h jazdy

Po 2h jazdy nie podejmuje się takich decyzji. Każdy na początku ma jakieś problemy. Ja miałem spory problem z utrzymaniem kierunku jazdy, a to przez to, że do kursu jeździłem jedynie ciężarówkami. Mazy, Ziły i co tam jeszcze było(przeważnie wywrotki) miały takie luzy w układzie kierowniczym, że w nawyk weszła mi jazda na permanentnej kontrze :lol: i jak na kursie wsiadłem do osobówki, to woziło mnie od lewej do prawej :mrgreen:
Także ja jestem za tym by nie zniechęcać się zbyt szybko i próbować zrobić normalne prawko bez ograniczeń :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lip 2019, 19:10

No cóż obecnie mam 6h za sobą i póki co zostaje przy manualnej skrzyni,pierwsze 2h to był dla mnie ogromny stres jako ze nigdy jak pisałem nie miałem doczynienia z jazda,samochodem itp..Po tych 6h opanowałem juz powoli stres,jezdze luzniej biegni zmieniam juz dosc płynnie jedynie troche mam problemy z ruszaniem ale ostatnio intruktor mi powiedział ze jak na 6h nie jezdze zle tylko zbyt nerwowo momentami :D..Mam pytanie jako zeby nie robic nowego tematu czy bedac na kursie moge jezdzic z kims po miescie kto ma prawo jazdy x lat juz?,czytałem ze chyba taki przepis miał wejść?..
blear
Nowicjusz

01 Lip 2019, 20:14

Tak mozesz.... Ale z prawej strony :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lip 2019, 20:16

Brałem ja swoje córy przed kursem w teren niepubliczny - niektóre parkingi , bezdroża i szkoliłem ruszanie , cofanie , parkowanie , itp. a nawet zdażyło się wyciąganie zakopanego w piachu innego auta :mrgreen: Szkolenie w mieście pozostawiłem instruktorowi . Obydwie zdały za pierwszym razem :mrgreen: Na dzień dzisiejszy to ja się wleczę za nimi gdy jedziemy na dwa auta :ok:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

02 Lip 2019, 09:59

Panowie dzisiaj jeszcze robienie prawka na sam automat nie ma sensu bo manuali jest więcej ale to się zmienia i na pewno za kilka lat ta przewaga zmieni się na korzyść automatów. Zobaczcie sami że samochody hybrydowe i elektryczne, czy też wodorowe nie mają manualnych skrzyń biegów a w tą stronę to wszystko idzie.

Ja myślę, że jeszcze przez najbliższe min. 5-7 lat warto robić prawko na manualu żeby nie ograniczać się tylko do jazdy automatem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Lip 2019, 16:51

Ja jak zdawałem (na manuala) to po 24 godzinach jazdy w dniu egzaminu nie mogłem ruszyć bo mi się tak mieszało a ty powiadasz że po 2 godzinach nie wiesz co zrobić. Ja miałem 18l jak zdawałem na B i A, wcześniej jeździłem maluchem jako 12 latek przejechałem ze 2 km więc już miałem doświadczenie (haha) a i tak potem mi się myliło. Następnie po kilku latach zrobiłem se C potem E bez problemu. Wszystkiego się nauczysz ale nie po kilku godzinach, nie zniechęcaj się do manuala i ucz się "Go" (automatu też) bo nie wiesz kiedy i czym przyjdzie ci jechać i wtedy co? powiesz że "ja się uczyłem na automacie i czerwonym samochodem więc zielonym nie pojadę". Trzymaj się, ćwicz nogi, ręce głowę.
maluszek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice olkusza i trzebini
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: seicento
Silnik: 39km
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Auto terenowe - początki - wyposażenie na bezdroża
    Jadąc w teren musimy pamiętać, że to nie zwykła przejażdżka z miasta A do miasta B drogą krajową nr X... W związku z tym - również wyposażenie naszego samochodu musimy dostosować do sytuacji w jakich możemy się znaleźć ...

05 Lip 2019, 17:33

maluszek napisał(a):zrobiłem se C potem E bez problemu

Dzisiaj ciężarowe i autobusy z manualem to już chyba rzadkość?
aGradory

05 Lip 2019, 18:01

Ja już dawno robiłem, ale myślę że dobrze jest umieć i to i to co nie?, ja sam nie wiem jakby mi się jeździło automatem, raz jechałem ale bardzo krótko więc doświadczeń mało. Wiadomo że jeden będzie lubił auto drugi manuala a trzeci elektryczne itd, ilu ludzi tyle pomysłów, zobaczymy jak autor tematu sobie z tym wszystkim poradzi, Dzięki i do następnych.
maluszek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice olkusza i trzebini
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: seicento
Silnik: 39km
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

10 Lip 2019, 21:21

16h jazdy za mną i z jazdy na jazdy coraz lepiej z ruszaniem duzo lepiej jedynie mam problemy gdy stoję pod górkę i w sytuacjach gdy jest duzy ruch i musze szybko za jakimś autem przejechać :D. No ale zostałem przy manualu jak pisałem i zdaję też w manualu,dzięki wszystkim za rady :)
blear
Nowicjusz

10 Lip 2019, 21:25

Powodzenia na egzaminie!

Dodam jeszcze:
Aaaa, podobno nie życzy się powodzenia na egzaminie?
aGradory

11 Lip 2019, 16:17

blear napisał(a):coraz lepiej z ruszaniem duzo lepiej jedynie mam problemy gdy stoję pod górkę i w sytuacjach gdy jest duzy ruch i musze szybko za jakimś autem przejechać
Grunt to nie stresować się i robić to na spokojnie. To że jest duży ruch nie znaczy że ktoś ci coś zrobi jak ruszysz troszkę wolniej :) Powodzenia... :wink:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Lip 2019, 06:48

Często kursanci się stersują że im zgaśnie, że zatamują ruch, że ktoś za nimi będzie się denerwował ale właśnie trzeba to zmienić, wydaje mi się że inni uczestnicy są wyrozumiali dla kursantów więc trzeba się skupić na sobie i nieprzejmować co ktoś pomyśli
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4