Problem z prawkiem kat B

26 Cze 2019, 21:27

Witam mam 24 lata i postanowiłem,że w koncu zrobię prawko. Ani ojciec ani matka prawa jazdy nie maja wiec moje obeznanie z jest raczej bardzo małe. Przechodząc do sedna mój problem polega na tym ze miałem juz pierwsze 2h jazdy next pt,sob. Byłem przez te 2h bardzo zestresowany,miałem duzy problem z ruszaniem,zmiana biegów w trakcie jazdy,ogólnie wszystko mi sie myliło i zamiast skupiac sie na tym co sie dzieje na drodze ciagle myslalem zeby cos nie pomylic..hamowanie w miejscu wyznaczonym itp jest ok gorzej z tym co napisałem..Zastanawiam sie czy nie konczyc kursu w automacie i zdac na automacie co oczywiscie pozwoli mi prowadzic tylko samochody które maja automat..auto juz miałem kupione przed kursem :D peugot 607 w automacie..i nie wiem co robic czy dac sobie jeszcze z 4h jazdy i zobaczyc czy sie cos poprawi czy isc w automat a pózniej gdy juz z rok,połtorej w nim pojezdze isc i zdac na manial?. Auto i tak ma mi słuzyc jako srodek dojazdu do pracy itp i glownie bede jezdził swoim autem tylko.
blear
Nowicjusz

26 Cze 2019, 22:22

blear napisał(a):isc w automat a pózniej gdy juz z rok,połtorej w nim pojezdze isc i zdac na manial?
ja zaczniesz jeździć automatem, to nie będziesz chciał nawet myśleć o manualu :ok: a jednak "klasyczne" prawo jazdy się przyda, bo w życiu są różne sytuacje nie wiadomo, kiedy i w jakiej sytuacji trzeba będzie z ów umiejętności/prawa skorzystać.
Nie wiem na ile Ci to pomoże, ale szczerze mówiąc ja, wielki samochodziarz od dzieciaka też miałem na początku problemy z ruszaniem (tzn bardzo stresował mnie ten manewr). Musisz się po prostu przełamać, a przede wszystkim wjeździć. Zabrzmi to dość groteskowo, ale może przed kolejnymi jazdami przygotuj sobie jakąś makietę pedałów samochodowych i poćwicz koordynację "na sucho", lub poproś jakiegoś znajomego, aby podjechać na jakiś pusty plac i zrobić to, o czym napisałem powyżej?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Cze 2019, 22:46

Możliwe,że masz racje :P spróbuje tak zrobić ^^
blear
Nowicjusz

28 Cze 2019, 12:06

blear, albo olej coraz bardziej już archaicznego manuala i załóż, że zawsze będziesz jeździł automatem. Samo zrobienie prawa jazdy na manualu nie wystarczy. Gdy nie będziesz jeździć przez parę lat manualem, to zapomnisz, jak się nim jeździ.
Automatów przybywa, połowa aut na minuty jest już z automatem, coraz więcej ludzi kupuje nowe samochody z automatyczną skrzynia biegów. Gdybyś kiedyś chciał mieć samochód z manualem, weźmiesz kilka godzin jazd i zdasz ponownie egzamin (tylko z jazdy).
Zadaj sobie pytanie, po co Ci teraz prawo jazdy na manuala?
aGradory

28 Cze 2019, 18:42

Gradory napisał(a):Zadaj sobie pytanie, po co Ci teraz prawo jazdy na manuala?
jak dla mnie pytanie z serii "po co mi języki obce, skoro nie ruszam się poza powiat". Pisałem o tym wyżej, że w życiu bywa różnie i nigdy nie wiesz, co i kiedy Ci się przyda
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Cze 2019, 19:18

Dla mnie to jedna z największych głupot zrobić prawko na sam automat, tak jak Mike wspomniał to są różne sytuacji w życiu gdzie napewno jak się wkręcisz w jeżdzenie to będziesz miał nie raz okazję jeździć manualem
mike napisał(a):ja zaczniesz jeździć automatem, to nie będziesz chciał nawet myśleć o manualu :ok:
racja, chyba że zmęczy Cię finansowo bo naprawa takiej skrzynie to przeważnie bliżej 10k, znam wielu ludzi którzy doświadczając awarii automatu z poczucia niesmaku wybrali później manual.

Rada odemnie że musisz być wyluzowany, stres zawsze przeszkadza nir tylko w jeździe ale także w innych czynnościach. Po to tam chodzisz aby się nauczyć i Twój instruktor jest świadom tego. Nie rezygnuj tak szybko, głowa do góry d..a w troki i za kółko :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Cze 2019, 19:45

mike napisał(a):jak dla mnie pytanie z serii "po co mi języki obce, skoro nie ruszam się poza powiat". Pisałem o tym wyżej, że w życiu bywa różnie i nigdy nie wiesz, co i kiedy Ci się przyda

Myślisz, że te 20 (czy ile tego jest) godzin kursy wystarczy na całe życie?
Zrobi prawo jazdy na manuala, będzie jeździł tylko automatem i po 5 latach będzie musiał pojechać manualem. Myślisz, że będzie pamiętał i da radę z ręczną skrzynią po takim czasie i bez dobrej znajomości jazdy manualem w przeszłości?

Kao napisał(a):Dla mnie to jedna z największych głupot zrobić prawko na sam automat

Co za problem dorobić PJ na manuala?
aGradory

28 Cze 2019, 21:31

Gradory napisał(a):Myślisz, że te 20 (czy ile tego jest) godzin kursy wystarczy na całe życie?
Zrobi prawo jazdy na manuala, będzie jeździł tylko automatem i po 5 latach będzie musiał pojechać manualem. Myślisz, że będzie pamiętał i da radę z ręczną skrzynią po takim czasie i bez dobrej znajomości jazdy manualem w przeszłości?
ale mordo, odpowiedz mi/sobie logicznie na pytanie - po co ma się ograniczać po jednym czy drugim "kangurze" na skrzyżowaniu? Bo Twój argument "teraz wszyscy kupują nowe automaty" jest Januszowym inwalidą, bo jednak nie wszyscy - jest spora grupa ludzi, których nie stać na nowe. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
A jak dostanie dobrą pracę, gdzie służbówka jest w manualu? Zrezygnuje?
A jeśli trzeba będzie zawieźć kogoś w nagłym przypadku do szpitala nie swoim autem? Albo to, o czym pisał Kao? I tak w razie W taniej wyjdą 2h jazd doszkalających dla kogoś z "klasycznym" B, kto przejeździł X lat na leniuchu, niż jazdy doszkalające + egzamin na B... lub mandat za ew jazdę bez uprawnień.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Cze 2019, 21:42

mike napisał(a):A jak dostanie dobrą pracę, gdzie służbówka jest w manualu? Zrezygnuje?
mocny argument, a januszowymi wypowiedziami Gradory bym się nie przejmował bo to kolejny który troluje i probuje udowodnić że świat jest inny
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Cze 2019, 22:24

mike napisał(a):Bo Twój argument "teraz wszyscy kupują nowe automaty"
Chciałbym zwrócić uwagę, iż tak nie napisałem.

mike napisał(a):bo jednak nie wszyscy - jest spora grupa ludzi, których nie stać na nowe.
Dużo nowych automatów oznacza zalew automatów na rynku samochodów używanych za kilka lat.

mike napisał(a):A jak dostanie dobrą pracę, gdzie służbówka jest w manualu? Zrezygnuje?
Nie wiem, dlaczego Ty i Kao i ja robimy taki problem z niczego? Autor wątku napisał, że myśli o zrobieniu PJ na automat, a za rok lub półtora dorobieniu na manuala. W czym problem? Czy Twoje rozwiązanie ze zrobieniem PJ od razu na manuala jesr złe? Czy moje rozwiązanie ze zrobieniem PJ na automat i ewenetualne dorobienie PJ na manual jest złe? Chyba też nie. Typowo polski konflikt o nic.
aGradory

28 Cze 2019, 22:32

a po co 2 razy przez to przechodzić?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Cze 2019, 23:03

Kao napisał(a):a po co 2 razy przez to przechodzić?

Ludzie robią PJ na automacie, żeby łatwiej zdać. Potem trzeba zdawać drugi raz na manualu - to prawda, ale jak się poleje na manualu za pierwszym razem, bo ma się problemy z ruszaniem pod górę, czy zmianą biegów, to też trzeba zdawać ponownie.

Dawno temu, gdy robiłem PJ nikomu do głowy nie przychodził egzamin na automacie. Zresztą i tak nie było prawnie takiej możliwości. Ile było automatów na drogach w latach 90.? 0,1%? Ale czasy się zmieniły, Panowie. Może za 20 lat nie będzie już w produkcji innych aut niż automaty?
aGradory

28 Cze 2019, 23:19

Powiem Ci że pracuje w warsztacie, mamy naprawdę sporo aut, ok 100 aut na placu, dziennie przez ręcę przewija się ok 3-4 auta i jakoś nie widzę tej Twojej przewagi automatów więc nie pitol głupot.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Cze 2019, 23:30

Głupiec zięć mojego brata wybrał / zdał na automata . Na własne auto mało kasy tym bardziej że potomka spłodził . W rodzinie same manuale.Pomyślałby , wysilił by się to by dostał za fre dupowóz od dziadka :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Cze 2019, 00:49

Kao napisał(a):jakoś nie widzę tej Twojej przewagi automatów