Problem z prędkościomierzem Laguna2 1999 2.0 16 v benzyna

29 Kwi 2013, 00:44

Witam,
Mam problem z prędkościomierzem w Lagunie 2 z 1999 silnik 2.0 16 v . Nie pokazuje pomiaru prędkości , jak również nie działa cyfrowy wyświetlacz przebiegu dziennego ani przebiegu ogólnego. Zatrzymał się w miejscu i wskazuje stan sprzed usterki. Swieci też kontrolka ABS i servis. W tym samochodzie nie ma linki . Jest gdzieś podobno czujnik prędkościomierza na obudowie automat. skrzyni biegów, tak wyczytałem, w service manual i na innym forum ,ale w manulanej nie ma przynajmniej nie znalazłem go w tym samochodzie. Skrzynia biegów to JC5 A może związane jest to z ABS? , Pytanie moje czy ktoś się orientuje czy może odczyt prędkości idzie wprost z kompa Abs .Jest tam jakiś przekaźnik , ale ciężko się do niego dobrać. Czy to możne jakiś elektroniczny problem przy samym liczniku na desce.Czy ktoś robił coś takiego ? Proszę o sugestie.
Pozdrawiam.
Gandalff50
Nowicjusz

Miejscowość: Tidaholm , Szwecja
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Volvo850, Chrysler Gr. Voyager
Silnik: volvo 2.5, chrys3.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

05 Maj 2013, 11:23

A jest ABS? Czujnik prędkości powinien być widoczny na obudowie skrzyni biegów. Obroty działają czy nie? Może też być wina czujnika ABS przy kole.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

05 Maj 2013, 12:10

Witam, dziękuję za odpowiedź. Problem już częściowo rozwiązany . Udało mi się naprawić prędkościomierz. W tej skrzyni nie ma czujnika prędkości Pomiar prędkości jest brany bezpośrednio z kompa abs a konkretnie ze sterownika . Po odkręceniu metalowej osłony zdjąłem cały napęd abs ze sterownikiem < u mnie znajduje się to w dolnej części auta tuz za lewym przednim kołem, trochę ciężki dostęp przez to> następnie zdjąłem kostkę z przewodami zasilającymi cale urządzenie i przeczyściłem dokładnie styki , użyłem tez sprayu do czyszczenia elektroniki . Byc możne tez byl sekret , w dodatkowej masie ,a właściwie jej braku. Jest ona brana dodatkowo z osłony przykręcanej do podwozia samochodu. W każdym razie po tej operacji prędkościomierz przywrócił sie do życia i wyświetlacz przebiegu dziennego i ogólnego , czego wcześniej nie bylo. Swiadczy to o tym ,że sterownik abs jest raczej sprawny , bo jak sie dowiedziałem w servisie w przypadku uszkodzenia sterownika abs nie ma ani odczytu prędkości ani ABS-u. Natomiast Abs dalej nie ma . Byc moze przyczyna lezy w czujniku abs przy kole , tylko na razie nie mam na to czasu i energii.Bo pojawił się problem z hamulcami , gdzieś cieknie gadzina..Ehhh francuskie auta..... :) Pozdrawiam :)
Gandalff50
Nowicjusz

Miejscowość: Tidaholm , Szwecja
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Volvo850, Chrysler Gr. Voyager
Silnik: volvo 2.5, chrys3.3
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...