Problem z przednimi wycieraczkami w nowym mercedesie

31 Maj 2020, 16:09

Cześć,

tydzień temu kupiłem a klase w sedanie (samochód dostępny od ręki). Zaważyłem po pierwszym deszczowym dniu, że wycieraczki nie chodzą tak jak powinny. Chodzą tępo, głośno i czuje, że delikatnie przeskakują (na powrocie). Dzwoniłem do salonu w którym go kupiłem i kazano mi odtłuścić gumy wycieraczek gąbką i płynem do mycia naczyń, zrobiłem to - niestety nie pomogło.

Żeby najlepiej oddać problem załączam poniżej link do filmu. Wycieraczki chodzą głośno i widać delikatne przeskakiwanie.

Czy może to być spowodowane stwardnieniem gumy przez to mógł stać na placu przez pewien czas? Czy kupując samochód z salonu powinna obejmować tę kwestie gwarancja? Będę wdzięczny za pomoc Panowie.

(Prośba o obejrzenie z dźwiękiem, on oddaje najlepiej jak chodzą)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

W jednym z salonów (bliżej obecnego miejsca zamieszkania) powiedziano mi, że kwestii wycieraczek nie obejmuje gwarancja i radzą spróbować u dealera w którym kupiłem samochód. Co jeśli oni powiedzą to samo? Chyba nie tego oczekuje się od samochodu kupionego w salonie z przebiegiem 2 km?

Jacek
zet95
Nowicjusz

31 Maj 2020, 16:55

Różna mogą być przyczyny, sprawdzdłonią powierzchę szyby czy jest szorstka ( możesz nie poczuć ale napewno usłyszyszysz) czy gładka lub bardzo śliska, czasami nawet po detailingu wycieraczki potrafia skakać. Sprawdz i napisz jakie wrażenia a coś wykombinujemy :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Maj 2020, 17:48

Jest raczej gładka, na pewno nie słyszę niepokojących dźwięków. Na pewno nie jest też jakaś śliska - raczej szybko mi się blokuje palec, ale to chyba normalne z szybami. Nie różni się też znacząco od innych szyb.
zet95
Nowicjusz

01 Cze 2020, 10:05

Spróbuj ją przemyć rozpuszczalnikiem i umyć zwykłym płynem do szyb
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Cze 2020, 10:17

Trochę zaskoczony jestem, bo raczej obstawiałem, że to kwestia gumy piór, a nie szyby, ale zrobię jak zalecasz i dam znać :)
zet95
Nowicjusz

01 Cze 2020, 10:39

Do umycia szyby płynem użyj gąbki najlepiej takiej jak do zmywania naczyń i strony miękkiej. Jak porządnie umyjesz szybę sprawdź efekt.

Najczęściej efektem takiego przeskakiwania jest tępa szyba i po pewnym czasie używania wycieraczek zjawisko powinno zniknąć. Czasem po detalingu tak jak napisał @Kao potrafi być podobny efekt jak np. szyba zostanie pokryta niewidzialną wycieraczką ale po kilku użyciach problem powinien również ustąpić, wiem to z własnego doświadczenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak wydostać się z tonącego auta?
    Samochód, który wpadnie do wody znika pod jej powierzchnią w ciągu około 60 sekund, przy założeniu, że drzwi pozostają zamknięte. To czas na wydostanie się z wody pasażerów. Po otwarciu drzwi woda zalewa ...

01 Cze 2020, 11:45

Jeżeli nie pomoże to walczyć o nowe Wycieraczki bo już w zasadzie nie ma więcej możliwości jeżeli chodzi o szybę :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika