Problem z przeglądem

29 Lis 2014, 18:14

Witam.

Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział na zadanie tego pytania. Próbowałem już szukać odpowiedzi, ale nie wiem jak dobrze je sformułować, żeby do czegokolwiek dotrzeć, więc z góry przepraszam jeżeli dubluję temat.

Problem wygląda w taki sposób. Rok temu z Niemiec został sprowadzony samochód, Honda Jazz II, Rok 2002, kupiliśmy go od handlarza. Ze zrobieniem przeglądu i rejestracją nie było żadnego problemu, wszystko się zgadzało, dokumenty zostały wydane. Teraz, z racji że za kilka dni kończy się ważność przeglądu, trzeba było zrobić kolejny i tu pojawił się problem - Numer VIN na tabliczce znamionowej różni się od tego wpisanego w dowodzie jednym znakiem. Stacja kontroli pojazdów wykonująca przegląd wystawiła zaświadczenie, że wszystko jest ok, ale w dowodzie mamy inny VIN, więc nie wbili tego przeglądu w dowód.
I teraz pojawia się pytanie - co mamy zrobić? Czy można jeździć tym samochodem i w razie kontroli okazać to zaświadczenie czy koniecznie należy wyrobić nowy dowód rejestracyjny, już z poprawionym VIN-em?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Maciek.
Outlaw666
Obserwowany

Auto: Honda Jazz

29 Lis 2014, 21:04

Osobiście, żeby uniknąć kłopotów i dyskusji z naszymi niedouczonymi policjantami, którzy zamiast myśleć, wolą to zrzucić na sąd, bo tak im wygodniej, poszedłbym do WK i zapytał co zrobić, żeby zmienić błędnie wpisany do DR numer VIN. Nie wiem, czy WK czasami nie wpisuje tylko adnotacji do DR. Wszystkiego dowiesz się w WK.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lis 2014, 21:42

Znajomy mechanik i "znawca" samochodów, który dość długo już siedzi w temacie rejestracji pojazdów, przeglądów i innych bzdur, twierdzi, że policja powinna bez problemu zaakceptować taki dokument od stacji kontroli pojazdów. Z tym, że ja coś czuję, iż to bardziej zależałoby od humoru policjanta, bo zapewne w przepisach nie jest to w żaden sposób uregulowane.

Z tak troszkę z innej beczki - czy przypadkiem po części nie jest tak, że jeżeli w dowodzie jest wpisany inny numer VIN, niż w rzeczywistości dany pojazd posiada to samochód, którym się poruszamy jest tak de facto niezarejestrowany?
Outlaw666
Obserwowany

Auto: Honda Jazz

30 Lis 2014, 18:40

Outlaw666 napisał(a):Numer VIN na tabliczce znamionowej różni się od tego wpisanego w dowodzie jednym znakiem.
To dignosta odczytuje nr.vin. z TZ i porównuje z DR... :?: :shock: Ja sprawdzam-przeprowadzam identyfikację takiego pojazdu porównując nr.vin.nadwozia z DR /wpisem/.Czy nr.vin.nadwozia jest zgodny z DR... :?: :?: A jaka masz pewnośc ze nie została popelniona pomyłka przy I rej.z za granicy czy tez WK błędnie wpisał nr.vin.w DR pojazdu.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasażerowie, nogi w dół!
    W Polsce ponad 90% kierowców i pasażerów zapina pasy(1). Mogą one jednak nie spełnić swojej funkcji, jeśli nie zapniemy ich prawidłowo i nie zajmiemy odpowiedniej pozycji. Kierowca powinien ustawić zagłówek, ...