Problem z radiem (brak odtwarzania usb)

29 Wrz 2014, 17:33

Witam wszystkich.

Od niedawna stałem się posiadaczem HC GK FL/2, ogolnie auto sprawuje się lepiej niż dobrze. Mam jednak drobny problem z radiem (Hyundai'owskie EMP340/EMP350)

- podczas podłączania pendriva (przez kabel)

wykrywa go poprzez zmianę trybu pracy radia na USB, na ekranie wyświetla się 'USB READING'... i właściwie tyle. Mimo odczekania kilkunastu minut muzyka nie odtwarza się, nie pojawia się też żaden błąd.
Dodam tylko że próbowałem trzech różnych pendrivów (formatowanych na różne sposoby fat32/ntsf/ , rozmiar alokacji - 512/1024/2048/4096 b) oraz karty pamięci sd podłączanej przez czytnik - niestety zero rezultatów. Radio wg informacji oczywiście powinno odtwarzać pliki mp3 z usb. Kabel powinien być dobry - poprzedni właściciel auta prawdopodobnie odtwarzał przez niego muzykę z usb (w aucie pozostawił podłączonego pendriva).

Z góry dzięki za wszelkiego rodzaju rady.
Spider001
Nowicjusz

Auto: Hyundai Coupe GK FL/2
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

30 Wrz 2014, 13:18

A próbowałeś innego kabla?
Czy zawsze takie same mp3 nagrywałeś czy różne?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

30 Wrz 2014, 17:04

Innego kabla nie probowalem, chociaż jak wspomniałem po podlaczeniu pendriva pod kabel radio automatycznie zmienia tryb na USB - tzn wykrywa podlaczenie pamięci.

Nagrywalem rozne pliki mp3.
Spider001
Nowicjusz

30 Wrz 2014, 23:14

Spider001 napisał(a):automatycznie zmienia tryb na USB - tzn wykrywa podlaczenie pamięci

To może jest problem z oprogramowaniem odpowiedzialnym za czytanie z dodatkowej pamięci. Próbowałeś zresetować radyjko? Może odłączenie prądu na jakiś czas by pomogło.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

07 Paź 2014, 17:57

Radio już resetowałem, probowalem tez innego kabla - niestety bez rezultatu.

Wyglada na to, ze kwestia radia. Pytanie - czy może być to zabrudzenie czy raczej radio do naprawy? Poprzedni wlasciciel twierdzi, ze usb wczesniej chodzilo bez problemu.
Znacie ewentalnie jakiś zaufany warsztat który moglby sobie z tym poradzić w woj. sląskim (najlepiej okolice Zawiercia)?
Spider001
Nowicjusz