Problem z radiem i podświetleniem skoda felicia.

27 Lip 2014, 21:43

Witam.
Posiadam samochód marki skoda felicia z 1997r. Nie dawno wymieniłem w nim radio na nowe. Pierwsze 2 dni wszystko było w porządku,jednak później zniknęło mi podświetlenie zegarów/prędkościomierza,nie działają również światła postojowe. Sprawdziłem bezpieczniki,przepalony był bezpiecznik od świateł(7,5A). Po wymianie natychmiast się spalił :bored: Wie ktoś może co może być przyczyną? Z góry dziękuje ,
Pawell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 2012
Auto: Skoda Felicia
Rok produkcji: 1997

28 Lip 2014, 08:08

Wyjmij radio i wypnij kostkę. Popatrz czy przewody w kostce ISO nie zawierają się. Bez podłączania radia włóż bezpiecznik.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

03 Sie 2014, 12:47

Zrobiłem wg. wskazówki i pomogło. Wróciły światła postojowe oraz podświetlenie zegarów a bezpiecznik za nie odpowiedzialny przestał się palić ;) Moje pytanie brzmi - ktoś może opisać dokładnie prawdopodobną przyczynę-tzn.pod co prawdopodobnie zostało podpięte radio że dochodziło do zwarcia ? Zależy mi żeby radio wróciło na miejsce bo jak na razie jest wypięte a każdy kabel osobno zaizolowany :/
Pawell
Nowicjusz

03 Sie 2014, 20:04

Jak wyglądają kostki iso? Czy ta kostka co została w aucie była bezpośrednio podłączona do radia czy była jeszcze jakaś przejściówka?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Sie 2014, 20:55

Kostki Iso(wtyki) były kompletowane ,wyciągnięte z innego auta i podłączone-widocznie źle przez znajomego. Od radia gniazdo jest orginalne dołączone do radia.
Pawell
Nowicjusz

03 Sie 2014, 21:39

Posiadasz woltomierz? Jeśli tak to pomierz jakie są napięcia. Chodzi o kostkę zasilającą.
Może masz zdjęcia tych kostek iso?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kamperem na wakacje - poradnik dla początkujących
    Podróż kamperem jest porównywana do żeglowania na pokładzie jachtu. Przez wielu jest to uznawane za jeden z najlepszych sposobów na spędzenie wakacji. Na szczęście nie trzeba być właścicielem dobrze wyposażonego ...
    Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...