Problem z rejestracją auta sprowadzonego z niemiec

05 Wrz 2010, 21:22

Witam

Nie wiem czy to jest odpowiednie miejsce na taki temat, ale jeśli ktoś się orientuje to proszę o pomoc.
Sprowadziłem auto z Niemiec od szwagra, który ma auto handel tam. Wszelkie papiery (urzad celny, tlumaczenie, itp) załatwiał mi kumpel który ma w Polsce autohandel. Tak jakby on sprowadził mi auto na zamówienie. Na przegląd pojechaliśmy razem i został wykonany bez problemu. Jak się okazało potem w urzędzie kumunikacji (kiedy już miałem odebrać blachy) w dokumencie przeglądu był błędnie przepisany nr VIN (dokładnie jedna litera). Dokument poprawiłem w stacji diagnostycznej bez problemu. Natomiast okazało się że przelew za opłatę recyklingową przepisałem nr vin właśnie z wcześniejszego błędnego dokumentu przeglądu.

Co mam teraz zrobić? Urzędnik w urzędzie komunikacji nie zauważył tego. Miał tylko obiekcje właśnie do dokumentu z przeglądu. Grać głupiego i liczyć że przejdzie, czy spróbować to jakoś uregulować? Jeśli jest oczywiście szansa żeby nie płacić ponownie opłaty recyklingowej.
froggzor
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia góra

05 Wrz 2010, 22:22

nic ponownie nie będziesz płacił ,chyba ,że chcesz.
oczywiście głupa możesz strugać,ale ja bym wyjaśnił sprawę.wysłanie listu to nie majątek( z kserokopią dokumentów)
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

05 Wrz 2010, 23:12

Jest jeszcze ten minus że opłata recyklingowa jest na tego mojego kumpla, którego nie będzie w Polsce przez parę dni.
Załatwię to w banku, w którym wpłacałem tę opłatę bez problemów?
froggzor
Nowicjusz

05 Wrz 2010, 23:19

tak w banku i w złodziejskim urzędzie który inkasuje tą śmieszną opłatę recynklingową.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

05 Wrz 2010, 23:27

Ok dzięki wielkie. Do zamknięcia
froggzor
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe IV generacji – tzw. sekwencyjne
    Obecnie jest to najczęściej montowany typ układów zasilania LPG, tak zwana instalacja sekwencyjna. Niewiele droższa od dwóch poprzednich, bo kompletna wraz z montażem kosztuje co najmniej 1800 zł; warto wydać ...