Problem z rejestracją auta

20 Lip 2018, 11:31

Witam, mam pewien problem. 2 miesiące temu zakupiłem Golfa V i już 2 razy próbowałem zarejestrować auto jednak nic z tego nie wyszło.
Sytuacja ma się nastepująco:
1 razu poszedłem do urzędu wypełniłem wniosek jako auto osobowe i wszytskie papiery przeszły natomiast zostałem odesłany gdyż w przebudowie samochodu nie było wpisanego numeru VIN.
Natomiast nie mieli żadnych zastrzeżeń co do faktur.
2 razu wypełniłem wniosek jako samochód ciężarowy ( zabrano mi prawo jazdy nie mam jak załatwić przebudowy a więc tak zdecydowałem).
Pani przyjeła wniosek natomiast odrzuciła bo teraz nagle brakuje jej jednej faktury.
Samochód był od nowości w Polsce i był w leasing. Mam dokument z którego wynika że jeżeli serwis który leasingował auto spłaci ostatnią ratę za samochód stanie się jego właścicielem. Żadnego więcej dokumentu nie ma z tego. Wyżej wymieniony serwis sprzedał po leasingu samochód do osoby prywatnej która po kilku latach wstawiła auto do komisu a ja kupiłem od komisu. Te wszystkie faktury i umowy posiadam natomiast wspomniano coś że muszę mieć fakture że leasingodawca sprzedaje samochód temu serwisowi który miał wykupiony leasing na to auto. Leasing skończył się w 2012 roku, co teraz zrobić?
Mógłby mi ktoś pomóc? Byłem w komisie z 10 razy ale ciągle mnie odsyłają ze te dokumenty wystarczą itp. Bardzo proszę o pomoc.
KamilBF4
Początkujący

Prawo jazdy: 25 03 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: A3 8P
Silnik: 2.0 TDi BKD
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

20 Lip 2018, 15:49

KamilBF4 napisał(a):Wyżej wymieniony serwis sprzedał po leasingu samochód do osoby prywatnej która po kilku latach wstawiła auto do komisu a ja kupiłem od komisu. Te wszystkie faktury i umowy posiadam natomiast wspomniano coś że muszę mieć fakture że leasingodawca sprzedaje samochód temu serwisowi który miał wykupiony leasing na to auto. Leasing skończył się w 2012 roku, co teraz zrobić?
A po co im w urzędzie taka faktura? Przecież to było dawno i skoro serwis sprzedał samochód wykupiony z leasingu to tylko jemu był potrzebny taki dokument. To tak jak byś poszedł rejestrować auto będąc np. czwartym właścicielem a ktoś od ciebie by zażądał faktury lub dokumentu sprzedaży pierwszego właściciela auta :shock:

Jak kupujesz z komisu to dostajesz umowę komisową która powinna wystarczyć do rejestracji auta. Zerknij jeszcze tu dokumenty-do-rejestracji-auta-vt41135.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Lip 2018, 10:18

No jak widać im nie wystarcza i nie mogę zarejestrować samochodu.
KamilBF4
Początkujący

24 Lip 2018, 15:10

ale że jak zabrano Ci prawo jazdy? na jakiej podstawie? przez ten samochód czy w międzyczasie bo czegoś tutaj nie rozumiem.
OptimusPrime
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 08 2011
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Ford Focus St

25 Lip 2018, 15:50

A prawo jazdy w między czasie, ale przez to nie mam jak załatwiać z autem.
KamilBF4
Początkujący

25 Lip 2018, 17:03

KamilBF4 napisał(a):prawo jazdy w między czasie, ale przez to nie mam jak załatwiać z autem.
przecież jedno z drugim nie ma nic wspólnego
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...
    Alfa Romeo Giulia
    Sedan Alfy Romeo spotkał się z bardzo ciepłym przyjęciem. A z najcieplejszym oczywiście jego sportowa wersja Quadrifoglio z podwójnie doładowanym silnikiem V6 o mocy 510 KM, który opracowano razem z Ferrari. ...

26 Lip 2018, 14:33

A czy gdzies pisze ze ma ? Nikt nie ma nic szczególnego do powiedzenia a wypowiedzi są. Pytałem o co innego....
KamilBF4
Początkujący

26 Lip 2018, 15:02

Wiesz jaka to firma leasingowała ten samochód? Może od nich uda ci się wyciągnąć kopię faktury którą wystawili osobie kupującej. Wtedy przedstawiasz ją w WK i zarejestrujesz auto.

Osoba która wstawiła auto do komisu nie ma tej faktury?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lip 2018, 14:28

Właśnie załatwiam fakturę na własną rekę bo na komis nie ma co liczyć :(
KamilBF4
Początkujący