Problem z rejestracją auta z Holandii- może ktoś pomoże

21 Sie 2008, 21:20

Witam
Mam poblem z rejestracją samochodu sprowadzonego z Holandii. Posiadam wszystkie wymagane dokumenty itp. Jednak naczelnik wydzialu komunikacji oraz jego pracownicy domagają się różowej karteczki o nazwie Bedrijsvoorraad. Nie mam różowej karteczki o tej nazwie gdyż mam białą trochę większą o tej samej nazwie, na której są te same dane jakie powinny znajdować się na różowej. Jest tam też datownik oraz parafka. Według mnie jest to taki sam dokument tylko trochę większy i biały a nie różowy. Ponadto po przetłumaczeniu tegoż dokumentu okazuje się, że jest to dokument zastępczy wydany i ważny do czasu zarejestrowania pojazdu przez nowego właściciela. Na końcu znajduje się zdanie mówiące, że o legalności tego dokumentu stanowi art. 1 Konwencji Kentekenlernt czy coś w tym stylu. Czyli podana jest podstawa prawna.
Jednak nieprzejednany urzędas nie chce zarejestrować mi samochodu
mówiąc, że to może być podrobiony dokument i on musi mieć różowy. Proponowalem mu, żeby wezwal Policję i oskarżył mnie o próbę fałszerstwa, ale jakoś nie chciał skorzystać.

Jeśli ktoś spotkał się z podobnymi problemami to proszę pomóżcie, bo ręce już opadają.
Mirek 78
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl

22 Sie 2008, 22:31

Ta różowa karteczka jest wymagana do zarejestrowania auta.Dawniej tego nie wymagali ale teraz jest to wymagane więc ciężko będzie Ci zarejestrować to auto.Jedyne co mogę Ci doradzić to:
-Jeżeli kupiłeś auto od pośrednika w Polsce to musisz się z nim dogadac bo ta różowa karteczka musiała być wydana w Holandii
-Jeżeli sam kupiłeś to auto to najlepiej byłoby gdybyś zwrócił się z pytaniem o ta kartkę do poprzedniego właściciela pojazdu.
bananpb
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy na świecie SUV z elektrycznym napędem
    Idea samochodu elektrycznego jest równie stara jak sama motoryzacja. Już w pierwszej dekadzie XX wieku wydawało się, że pojazdy zasilane prądem elektrycznym będą dominowały nad autami spalinowymi. Stało się jednak ...
    Jak działa ogrzewanie w pojazdach elektrycznych?
    Do ogrzewania kabiny w pojazdach z silnikami spalinowymi służy nagrzewnica włączona w obieg cieczy chłodzącej silnik. W pojazdach elektrycznych tego źródła darmowego ciepła już nie ma, ale przecież wystarczy zastosować ...