Problem z rejestracją samochodu. Brak VAT-25

11 Cze 2010, 22:12

witam!

mam mały problem z rejestracją samochodu. Kupiłem w Polsce od obywatela Francji samochód Renault. Spisaliśmy umowę, wszystko ok. Zapomnieliśmy dopisać tylko na umowie miejsca zawarcia tejże. W urzędzie celnym nie było żadnych problemów, wszystkie opłaty zostały wniesione. Następny krok skierowałem do Urzędu Skarbowego celem wydania VAT-25. Do umowy musiałem dorzucić aneks, że umowa została zawarta w Polsce i to wystarczyło. Po 7 dniach US odmówił wydania VAT-25 tłumacząc, że samochód nie został sproawdzony z zagranicy, tylko był kupiony w PL. Dlatego też wniosek VAT-25 jest w tym przypadku nie potrzebny. Dostałem oczywiście to na piśmie. Poszedłem do Wydziału Komunikacji i co? Nic. Nie chcą zarejestrować bez VAT-25. Oczywiście pokazałem im wszystkie dokumenty, które otrzymałem z wcześniejszych urzędów, ale nic to nie pomogło. W wydziale komunikacji stwierdzili, że bez VAT-25 nie da się tej sprawy załatwić. Wróciłem do US, a tam powiedzieli, że prawo jest po mojej stronie i że jacyś nienormalni pracują w Wydziale Komunikacji, że nie chcą tego przyjąc. Czy jest coś, co mogę w tej kwestii zrobić? Czy istnieją jakieś przepisy, które nakładały by na WK powinność zarejestrowania samochodu bez wniosku VAT-25?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
xhellboyx
Nowicjusz

Miejscowość: Inowrocław

12 Cze 2010, 15:01

wg ustawy Prawo o ruchu drogowym
Art. 72. 1. Rejestracji dokonuje się na podstawie:
8) zaświadczenia wydanego przez właściwy organ potwierdzający:
a) uiszczenie podatku od towarów i usług od pojazdów sprowadzanych z państw
członkowskich Unii Europejskiej lub
b) brak obowiązku, o którym mowa w lit. a

czyli:
- pkt a to VAT-25
- pkt b to też VAT-25 bo to druk który nazywa się Zaświadczenie o zapłacie podatku VAT lub braku obowiązku zapłaty VAT.
Z mojej praktyki wynika, że urzędy skarbowy czasami wydają zaświadczenie (nie vat-25 z którego treści wynika, że podatnik - czyli Ty, nie musi płacić VAT i to wystarczy)

Skoro Ci urząd odmawia to złóż podanie o rejestrację na podstawie posiadanych dokumentów. Albo ktoś mądry stwierdzi, że to co masz wystarczy albo podadzą Ci podstawę prawną co potrzebują i dlaczego.

Możesz pójść też na początek do kierownika działu rejestracji pojazdów i dalej do dyrektora urzędu.... a jak to nie pomoże to to pismo o którym napisałem

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Mar 2012, 19:50

Witam
Tak długo szukałam aż w końcu znalazłam kogoś z identycznym problemem. Po dacie widzę, że ma Pan to już za sobą. Już nie wiem co mam robić. Mam auto opłacone w urzędzie celnym, w skarbówce 2% podatku ( z uwagi na to, że auto zostało kupione w Polsce od obywatela Niemiec ). W wydziale komunikacyjnym chcą vat-25, a US odmówił mi wydania tego dokumentu. Mam nadzieje, że udało się Panu pozytywnie wybrnąć z problemu, bardzo proszę o podpowiedź co mogę zrobić aby rozwiązać tą sytuacje. Pozdrawiam
lamiam
lamiam
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 01 1989
Auto: MB ML 400

08 Mar 2012, 20:04

lamiam napisał(a): bardzo proszę o podpowiedź co mogę zrobić aby rozwiązać tą sytuacje.

Myślę ze najprostszym wyjściem dla Ciebie będzie jak napiszesz do niego na PW.Sadze ze on juz tutaj moze nie kukać....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Mar 2012, 20:20

Dzięki
Już napisałam na PW.
Pozdrawiam
lamiam
lamiam
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 01 1989
Auto: MB ML 400

05 Sie 2014, 12:58

Witam serdecznie.
Ja mam również problem z zaświadczeniem VAT 25 i bardzo proszę o pomoc.
Mój partner, który pracuje w Niemczech i ubezpieczony ale ma również obywatelstwo polskie, dowód osobisty oraz zameldowanie w Polsce, przywiózł do kraju samochód. Dokonał wszelkich wymaganych formalności i opłat i wystąpił do US o wydanie zaświadczenia VAT 25. Dodam, że to nie pierwszy samochód, który w Polsce rejestrował. Tym razem jednak nie wydano zaświadczenia gdyż ma osobiście złożyć wyjaśnienie dot. i tu cytuję „ośrodka życia”. Z racji tego, iż w tygodniu pracuje w Niemczech, a tylko na weekendy przyjeżdża do Polski nie ma możliwości tego zrobić. Dzwonił dziś więc do US, wystawił mi Pełnomocnictwo do złożenia wszelkich wyjaśnień w US ale „cudowna Pani kierownik od VAT” tak naprawdę to chyba sama nie wie czego chce. Nie interesuje ją umowa o pracę w Niemczech, to że jest zameldowany w Polsce też jest mało istotne bo można mieć kilka meldunków. Stwierdziła, że może złożyć wyjaśnienie i wniosek pójdzie do Warszawy ale to może trwać tygodniami. Czy naprawdę mamy obowiązek spowiadać się ze swojego życia osobistego i tłumaczyć ????
Dodam, że dowód tymczasowy samochodu stracił już ważność, stałego odebrać nie możemy. Tym samochodem mój partner porusza się jeżdżąc z PL do Niemiec i z powrotem. A od 20.08 tymże samochodem chcemy jechać na wakacje, co zresztą też zostało skwitowane , cyt. „Ja panu urlopu nie planuję” a na stwierdzenie, że nie może się poruszać tym samochodem ani nawet go sprzedać padły słowa: „To już nie mój problem”….
Mnie po prostu ręce opadają…naprawdę urzędy przyjazne petentom…
Bardzo proszę o pomoc…jakąkolwiek poradę.
Będę ogromnie wdzięczna.
danwik
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 05 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Mazda 2
Silnik: 1600
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Montaż, konserwacja i obsługa akumulatora
    Przed zamontowaniem akumulatora należy za pomocą ciepłej wody oczyścić klemy (zaciski akumulatorowe) i podstawę mocowania akumulatora. Dopiero po wykonaniu tych czynności można rozpocząć montaż. Należy także pamiętać, iż ...
    Nowe modele Mitsubishi eK Wagon i eK Custom
    Firmy Mitsubishi Motors Corporation i Nissan Motor Co., Ltd. ogłosiły nazwy i zaprezentowały sylwetki nowych, wspólnie opracowanych samochodów segmentu mini przeznaczonych wyłącznie na rynek japoński. Sprzedaż ...