Problem z rejestracją samochodu z Francji

13 Paź 2009, 20:01

Witam wszystkich ktorzy uczestniczyli i byli aktywni na moj temat samochodu z francji. Otoz sprawa sie wyjasnila, dostalem odpowiedz z izby skarbowej gdzie napisano ze pani z U. S. nie miala prawa przepytywania mnie gdzie, jak, od kogo kupilem ten samochod. U.S naruszyl przepisy mojego prawa materialnego, naruszyli rowniez przepisy prawa procesowego. Po otrzymaniu tego listu U.S. bez dwoch zdan wyda mi zaswiadczenie vat 25 ktore potrzebne bylo mi do zarejestrowania samochodu. w wydziale komunikacji bez problemu zarejestrowali mi auto. Dzieki wszystkim za mila konwersacje. pozdrawiam
DaRo
8DaRo7
Nowicjusz

Miejscowość: wawawawawa

15 Paź 2009, 11:56

MikeB7 napisał(a):już chyba wiem o co chodzi Pani w skarbówce... w dowodzie nie ma pieczątki VENDU Le.... czyli, że sprzedany...

[ Dodano: Czw Wrz 17, 2009 17:32 ]
i jednak nie chodzi o to ...
byłem dzisiaj ponownie i się okazuje, że skoro samochód kupiony od osoby prywatnej to muszę mieć jeszcze jakąś pieczątke wymeldowanie z francuskiego urzędu.... czy ktoś wie jak taka pieczątka wygląda ?

okazuje się, że osoba zanim mi sprzedała powinna wbić w urzędzie pieczątkę, a tego nie zrobiła i teraz mam problem :( i US tego nie przeskoczy bo ma niezgodność w dokumentach, bo na umowie pan X, a na briefie pan Y :(

Nie pamietam jak wyglada to w dowodzie francuskim, ale w dowodzie z Luxemburga jest to pieczatka z duzym napisem "vehicule non matricule".
McGuiver
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie

30 Maj 2010, 19:47

MikeB7 napisał(a):już chyba wiem o co chodzi Pani w skarbówce... w dowodzie nie ma pieczątki VENDU Le.... czyli, że sprzedany...

[ Dodano: Czw Wrz 17, 2009 17:32 ]
i jednak nie chodzi o to ...
byłem dzisiaj ponownie i się okazuje, że skoro samochód kupiony od osoby prywatnej to muszę mieć jeszcze jakąś pieczątke wymeldowanie z francuskiego urzędu.... czy ktoś wie jak taka pieczątka wygląda ?

okazuje się, że osoba zanim mi sprzedała powinna wbić w urzędzie pieczątkę, a tego nie zrobiła i teraz mam problem :( i US tego nie przeskoczy bo ma niezgodność w dokumentach, bo na umowie pan X, a na briefie pan Y :(

Jezeli sprowadzasz samochód z zagranicy, to potrzebujesz:
1.Umowa kupna - sprzedarzy
2.Tamtejszy dowod rejestracyjny
3.Dokument potwierdzajacy wyrejestrowanie samochody z kraju - i waydaje mi sie ze własnie tego nie masz.
Pozatym jezeli w dowodzie sa inne dane niz na umowie to moim zdaniem to jest oczywiste ze jest problem jesli samochod sprzedaje ci inna osoba niz własciciel.
Zycze powodzenia
Lukasz5a4
Nowicjusz

Miejscowość: Zagranica

30 Maj 2010, 19:51

Stare i nie aktualne.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Lis 2010, 18:31

witam,
Mam ten sam problem z US co kolega 8DaRo7 bo nie chcieli mi przyjąć dokumentów do deklaracji VAT-25.
Wytłumaczyłem im dlaczego tak się stało i są różne daty i Pani urzędniczka przyjęła mi dokumenty lecz zastrzegła mi że mogę dostać odmowną decyzję na swój wniosek.
Proszę kolegę wymienionego wyżej o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie wanior
wanior
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

26 Sie 2011, 23:44

Witam!
Jeśli jest tu kto mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny mam 22 lata i próbuje zarejestrować pojazd z Francji. Mam już wszystkie dokumenty, przez cały tydzień byłem w wydziale odsyłany z kwitkiem bo zawsze coś było źle... Auto kupiłem od polaka (można powiedzieć ze handlarza) Mam umowę miedzy tym francuzem a handlarzem, oraz z handlarzem i mną... lecz w wydziale się dopatrzyli ze pojazd wyrejestrowano we Francji 22.01.2011 a zakup przez polaka (handlarza) nastąpił 19.03.2011 i teraz pytanie czy mogli mi odmówić rejestracji??? dodam ze w tłumaczeniu wpisano ze pojazd został sprzedany 22.01.2011.... Już nie mam siły proszę was o pomoc Tak sobie pomyślałem ze można w Francji wyrejestrować pojazd z myślą sprzedaży a potem go sprzedać??? mam jeszcze takie coś jak Certificat de situation administrative simple ... data na dole jest taka sama jak data w dowodzie czyli 22.01.2011 czy to coś zmienia??bardzo proszę o wskazówki osób które się na tym bardzo dobrze znają. Bardzo dziekuje
marek600
Obserwowany

Auto: Renault Laguna

01 Lut 2016, 01:09

Witam,
Panie mark600 czy mogę się dowiedzieć jak zakończyła się Pana historia bo chyba mam podobny problem. Dziękuje za ewentualną odpowiedz.
Pawel828
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: volvo s60
Silnik: 2,4 d5
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003