Problem z rejestracją

16 Sty 2018, 11:04

Witam,

Zwracam się z prośbą o pomoc. Sprawa wygląda następująco:
Niedawno zakupiłem samochód z komisu, który wystawiał to auto w imieniu właścicieli, wszystko było ok, dokumenty, umowa itp. Niestety gdy udałem sie do urzędu aby zarejestrować auto, dowiedziałem się od Pani w okienku iż samochód był zarejestrowany jako współwłasność banku i nie mogę go przerejestrować bez upoważnienia banku. W dowodzie nie mam banku wpisanego jako współwłaściciel, dodatkowo dzwoniłem do poprzedniego własciciela i ten mi potwierdził iz samochod został już dawno spłacony(pierwotnie brany był na kredy) , sprawdzałem również w bazie danych CEPiK tam również właścicielami są osoby fizyczne (w moim rozumieniu oznacza to że to nie są banki).

Moje pytanie czy pani w urzedzie może w takiej sytuacji żądać odemnie zaświadczenia iż auto zostało spłacone przez poprzedniego właściciela, jesli nie ma nigdzie informacji iż auto jest współwłasnością banku.

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
JakubW
Obserwowany

Auto: Ford Mondeo Mk4

16 Sty 2018, 12:47

JakubW napisał(a): jesli nie ma nigdzie informacji iż auto jest współwłasnością banku.
Nie wiem moze coś się zmieniło ale kiedyś była w DR adnotacja iz pojazd jest współwłasnością bank.Ja na Twoim miejscu napisał bym pismo i niech Ci ta pani poda podstawy prawne iz współwłaścicielem tego samochodu jest bank.Mozesz tez udac sie bezposrednio do Kier.tego WK...
Ps.Nic nie stoi na przeszkodzie zebyś porozumiał sie z poprzednim włascicielem pojazdu i pobrał zaswiadczenie z banku który był wspólwłaścicielem pojazdu iz kredyt zostal splacony i wsio jest ok...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Sty 2018, 13:49

Dzieki,

Jutro jadę jeszcze raz do urzędu w tej sprawie z wydrukiem z bazy CEPiK gdzie wyraźnie jest napisane, że współwłaścicielem jest osoba fizyczna. Dowód rejestracyjny ma parę lat wiec raczej jeśli bank był by współwłaścicielem byłby wpisany, sprawdzałem również i nigdzie też nie znalazłem informacji aby teraz nie wpisywano banku jako współwłaściciela.

Co do porozumienia się z poprzednim właścicielem czy muszę się z nim jakoś spotkać osobiście aby takie zaświadczenie odebrać? Bo jeśli tak to może być problem mieszkamy od siebie 400 km.
JakubW
Obserwowany

Auto: Ford Mondeo Mk4

16 Sty 2018, 16:04

JakubW napisał(a):Co do porozumienia się z poprzednim właścicielem czy muszę się z nim jakoś spotkać osobiście aby takie zaświadczenie odebra
To nie jest konieczne.Wystarczy jezeli posiadasz kontakt tel. to mozesz sobie bez problemu wszystko wyjaśnic...Czy ta J.P./CZYTAJ JASNIE PANI../ z WK podala Ci na jakiej podstawie i gdzie ma to zapisane ze bank jest w dalszym ciagu współwłascicielem tego samochodu.Chwile pomyslałem i doszedlem do wniosku ze taki zapis moze widniec w karcie pojazdu...ale pewny nie jestem...Na wszelki wypadek mozesz to sprawdzić jezeli masz w domu wszystkie dokumenty pojazdu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Sty 2018, 16:31

Jezeli jest karta pojazdu to w karcie jest zanotowane tak samo jak to bywa w przypadku np. Taxi. Prawdopodobnie były właściciel nie był w swoim WK i nie poinformował że bank jest już zdjęty.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne auta służbowe
    Światowa Organizacja Zdrowia WHO szacuje, że około 30% wypadków drogowych na świecie powiązanych jest z pracą. Dodatkowo Bank Światowy, przygotowując rekomendacje dla poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego w Polsce, ...
    Hyundai Santa Fe Nowej Generacji w testach Euro NCAP
    Hyundai Santa Fe Nowej Generacji został uznany za najbardziej bezpieczny samochód w swoim segmencie, w ocenie Euro NCAP w 2012 roku. Wyniki we wszystkich kategoriach testowych okazały się najlepsze w klasie, co czyni ...