Problem z rejestracją w PL auta z Senegal - skrócony nr VIN...

24 Wrz 2020, 09:19

Witajcie,
Mój pierwszy post, już nie wiem gdzie szukać pomocy.
Sprawa dotyczy VW Tiguana z 2011. Samochód został kupiony w Dakarze w Senegalu przez szwajcarskiego dyplomatę. Został przez niego sprowadzony do Szwajcarii i ja go kupiłam właśnie w Szwajcarii przez komis samochodowy. Auto przeszło odprawę celną na granicy szwajcarsko-niemieckiej i od ponad miesiąca czeka na rejestrację w Polsce. Posiadam oryginalny senegalski dowód rejestracyjny pojazdu, potrzebne tłumaczenia itd. Niestety Wydział Komunikacji w Warszawie nie zarejestrował mi samochodu z powodu skróconego nr VIN w dowodzie rejestracyjnym (kilka państw afrykańskich nie używa pełnego nr vin w dowodach, dlaczego? nie wiem..) Urząd wymaga ode mnie potwierdzenia autentyczności tego dowodu rejestracyjnego. Były właściciel mieszka obecnie w Tajlandii (udało mi się go namierzyć przez Linkedin) i ma tym samym utrudniony dostęp do dokumentu zakupu auta i zaświadczenia z Ministerstwa Finansów w Senegalu (oni rejestrują). Sprawa oparła się o Ambasadę Senegalu w Polsce. W moim imieniu sam Ambasador pisze pisma do Dakaru, ale sprawa stanęła w miejscu. Posiadam nawet skan dokumentu z Ministerstwa Finansów w Senegalu który świadczy o tym, że ten samochód został tam zarejestrowany, ale niestety Wydział Komunikacji nie uznaje skanów, dla nich to nie jest dokument. Ambasada nie przypięczętuje mi tego skanu za zgodność z oryginałem bo już pytałam.. Niestety takie mają procedury... :cry:
Może znacie cudowny sposób jak mogę inaczej potwierdzić autentyczność tego dokumentu???
AnnaZet
Obserwowany

24 Wrz 2020, 09:25

AnnaZet napisał(a):Posiadam nawet skan dokumentu z Ministerstwa Finansów w Senegalu który świadczy o tym, że ten samochód został tam zarejestrowany, ale niestety Wydział Komunikacji nie uznaje skanów, dla nich to nie jest dokument. Ambasada nie przypięczętuje mi tego skanu za zgodność z oryginałem bo już pytałam.. Niestety takie mają procedury..
No dobrze jest dokument poświadczający oryginalność tego dokumentu. Czy to MFS nie może wysłać tego dokumentu w oryginalne do Polski do Ambasady lub do Ciebie? To by załatwiło cały problem bo miałabyś oryginał i auto zostałoby zarejestrowane.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Wrz 2020, 09:31

Problem w tym, że moje maile w Dakarze bagatelizują... a Ambasada Senegalu ma ścieżkę -> Ministerstwo Spraw Zagranicznych w Dakarze -> Ministerstwo Finansów w Dakarze... Gdzieś to utknęło po drodze. Czekam na ten dokument i jak go dostanę to nie będzie problemu, tylko że szukam innej ścieżki, bo ta trwa już ponad miesiąc...Co chwila przekładam termin rejestracji pojazdu.
AnnaZet
Obserwowany

24 Wrz 2020, 10:10

Tu chyba raczej inaczej nie da się tego załatwić chyba że ktoś upoważniony przez Ciebie by odebrał taki dokument w Senegalu i wysłał go do Polski prosto na twój adres.

Inne wyjście to taka osoba wynajęta przez ciebie potwierdza autentyczność tego dowodu w wydziale komunikacji lub tym który rejestruje tam samochody (nie wiem jak to się u nich nazywa) i dokument wysyła bezpośrednio do ciebie pomijając już te ministerstwa i ambasadę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Wrz 2020, 16:11

Ludzie gdzie wy kupujecie te auta..niedługo to z będzie z księżyca sprowadzony :lol:
Tyle aut dostępnych z całej Europy , takich tiguanów mam co dziennie kilka ofert do zakupu, z "normalnego" kraju .4-5-6 tys Euro można kupić bez problemu
To sobie wymyśliłaś auto z kuź@wa Senegalu
Jakby to było jakieś porsche czy lambo to OK rozumiem , ale nie VW Tiguan z 2011R
Życzę żeby zarejestrowali, aczkolwiek papiery śmierdzą na odległość i nie dziwię się że nie chcą zarejestrować.
A u nas jak to u nas, jedna kropka się pani w WK nie będzie zgadzać i nie zarejestruje.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Wrz 2020, 18:35

andrewb25 napisał(a): jedna kropka się pani w WK nie będzie zgadzać i nie zarejestruje.
Tu się całkowicie z Tobą zgadzam gdyż temat ten trawiłem przez 15 lat.......Co WK to inna interpretacja przepisów......No cóż to tylko Made in Poland........ :/
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Wrz 2020, 19:52

Migi60 napisał(a):przepisów......No cóż to tylko Made in Poland........
nie tylko niestety, w wielu krajach zdarzają się takie problemy. We Francji to dopiero patol, szału można dostać. W tej chwili walczymy aby zarejestrować auto odkupione z armii.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4