Problem z rozruchem przy mrozach poniżej 10 stopni

30 Lis 2018, 21:51

Witam, mam problem z rozruchem samochodu (Nissan Tiida 2008r 1.6 benzyna + gaz). Przy mrozach poniżej 10 st. C często zdarza się, że samochód nie chce odpalić.
Pompa paliwa działa, przed zimą czyściłem filtr w zbiorniczku paliwa, także jest czysty, nie jest to wina akumulatora, bo kręci aż padnie, rozrusznik pracuje.
Mogę kręcić, aż padnie akumulator, wystarczy, że podłączę kable rozruchowe do innego samochodu jak jest rozładowany akumulator i odpali od strzała. Gdzie szukać przyczyn (świece)?
mapcel
Nowicjusz

• 01 Gru 2018, 08:10

Akumulator kreci ale pewnie nie wystarczająco szybko
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Gru 2018, 09:06

Dokładnie. Skoro wystarczy dodać prądu i auto odpala, to problem jest z brakiem prądu. Ewentualnie później możesz sprawdzić masę, czy prąd nie ucieka gdzieś itp, ale najpierw aku.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

04 Gru 2018, 10:44

mapcel napisał(a):nie jest to wina akumulatora, bo kręci aż padnie, rozrusznik pracuje
    Tak jak ci napisał @Kao akumulator czasem może kręcić a nie odpalisz? Dlaczego tak jest? Moc rozruchowa akumulatora może być już słaba dodatkowo musi się wytworzyć iskra na świecach wszystko to obciąża akumulator i czasem wydaje się że jest ok bo w lato samochód jeździ i odpala bez problemu, a już przy pierwszych przymrozkach nie chce gadać.

Ja chcesz być pewny czy to nie akumulator to trzeba go sprawdzić odpowiednim testerem który zmierzy również prąd rozruchowy.

@galakty dobrze napisał:
    galakty napisał(a):Skoro wystarczy dodać prądu i auto odpala, to problem jest z brakiem prądu
    i tego się trzymaj.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Jak działa Toyota Safety Sense?
      Toyota Safety Sense (TSS) to pakiet który składa się z kilku systemów bezpieczeństwa i ma za zadanie zapobiegania kolizjom lub ograniczeniom ich skutków. Opisujemy poniżej systemy które wchodzą ...