Problem z rozrusznikiem

02 Kwi 2012, 19:30

Witam, mam problem z rozrusznikiem w mojej astrze. Jak włączę zapłon to wszystkie kontrolki się palą, radio działa ale rozrusznik nawet nie ruszy. Cisza. Miałam tak już kiedyś, mąż zamienił rozrusznik po czym znowu się zawiesił więc go wyczyścił bo coś tam się zebrało. A dziś znowu rozrusznik się zawiesił i trzeba było odpalać z popychu. Na szczęście tak zapala bez problemu. Co może się dziać? Czy te astry mają już taki problem? Co może się dziać w takim przypadku oprócz tego że się zawiesza rozrusznik? Może być jakaś inna przyczyna tego?
ania1110
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 10 2008
Auto: opel astra II 1.6 2001 rok

03 Kwi 2012, 19:59

Pierwsze co się robi,to stuka w rozrusznik czymś twardym,jeśli zadziała ,to szczotki zużyte,przyczyn może być mnóstwo!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Kwi 2012, 13:44

Rozrusznik raz był już wymieniany dokładnie 2 miesiące temu, a stuknąć w niego nie mogę bo trzeba by było wchodzić pod samochód.
ania1110
Nowicjusz

04 Kwi 2012, 18:12

Czyli, jeśli na drugim rozruszniku to samo się dzieje,to może być winna stacyjka,szkoda,że dostęp do rozrusznika jest utrudniony,wystarczyłoby tylko zwrzeć styki śrubokretem i wszystko wtedy stałoby się jasne.Masz tam immobiliser z chipem nie potrzebującym prądu w kluczyku?! Jeśli tak,to poruszaj kluczykiem,jeśli usłyszysz terkotanie to znak,że wyleciał z gniazda,wtedy kontakt bywa utrudniony między chipem a odbiornikiem,wiem gdyż w Renówce siostry tak się dzieje,rozrusznik wtedy milczy,tak jakby się zawiesił.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Kwi 2012, 17:13

A czy może to być coś z tymi elektromagnezami?coś wspominał znajomy mechanik że z tym może być jakiś problem...
ania1110
Nowicjusz

07 Kwi 2012, 17:46

Jest to możliwe,oczywiście,taka diagnoza nasuwa się jako pierwsza,jeśli oczywiście zbiegiem okoliczności, obydwa rozruszniki mają problemy z tzw. bendixem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...