Problem z ruszaniem autem BMW E36 sprzęgło

31 Mar 2013, 10:37

Witam
Mam zamiar kupić auto BMW E36 sedan rocznik 96.
Byłem już na jeździe próbnej z dilerem z komisu, miałem już kilka aut i we wszystkich przednio napędowych jakie miałem sprzęgło wciskałem do końca i nigdy nie przejmowałem się czy jest popsute czy nie bo itak zawsze działało. Jednak teraz gdy jeździłem bmw zauważyłem że nie potrafię nim ruszyć spod świateł i nie chodzi o pedał gazu w dechę tylko o normalne zwykłe ruszanie autem, raz mi wychodziło a raz nie i te próby które nie wychodziły wyglądały jak bym 1 raz jechał autem na kursie prawa jazdy (auto skakało jak żabka dosłownie jak bym nie potrafił ruszać i powoli puszczać sprzęgła) oczywiście start był z 1 biegu.
Sprzęgło łapało na samym początku gdzieś z 1 cm musiałem je wcisnąć i auto jechało uskok tego pedału sprzęgła miał spory ale po środku ani na końcu nie łapało chyba że już nie pamiętam.
I teraz tak diler jawnie widział że jazda mi nie idzie i powiedział że mi pokaże jak się jeździ, wsiadł za kierownicę ruszył i niby wszystko ok objechaliśmy spory kawałek miasta, sporo postojów, świateł itp. zawsze jechał elegancko pytał się nawet jak ma jechać czy tak z buta czy delikatnie to chciałem pierw tak ostro a potem żeby jechał tak jak wszyscy no i elegancko ostatnie światła i jesteśmy w komisie, światło zielone a tu zonk gość rusza a tu cała fura zamienia się w żabkę skakał tak koło 3-5 sekund dał 2 bieg i już normalnie...
We wtorek mam zamiar kupić to auto jeśli przejdzie przegląd przed zakupem auta, tylko na takim przeglądzie stacja nie sprawdza czy sprzęgło jest dobre a ja się na tym nie znam więc jak się spytać mechanika żeby mi dodatkowo ocenił działanie tego sprzęgła??
Proszę o pomoc
Wesołych Świąt życzę
Pozdrawiam
mastermax
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 01 1989
Auto: nissan k10

31 Mar 2013, 12:30

Sprzęgło może być do wymiany - ale nie koniecznie.
Należało by sprawdzić ten łącznik wału.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Może też być jeszcze podpora wału
[link do oferty na Allegro wygasł]

U mnie było uszkodzone łożysko w podporze i też tak auto skakało przy ruszaniu.
Ogólnie masz 3 możliwości i skłaniał bym się do ich wymiany.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

31 Mar 2013, 12:32

No tak a sądzisz że jadąc na przegląd za dodatkową opłatą powiedzą mi czy to jest sprzęgło??
Dodam że nie słyszałem jakiś tam zgrzytów, pukań czy jakiś odgłosów dziwnych
Wymieniać to ja nic nie mam zamiaru bo auto dopiero mam kupić we wtorek po przeglądzie tylko nie wiem właśnie czy mechanik może mi sprawdzić te sprzęgło czy co wgl. powoduje takie skakanie nawet za opłatą tylko w miarę szybko bo gość też nie będzie czekał kilku godzin na diagnozę
Ostatnio edytowany przez mastermax, 31 Mar 2013, 12:40, edytowano w sumie 1 raz
mastermax
Nowicjusz

31 Mar 2013, 12:37

Nawet jak zapłacisz dodatkowo to nic to nie da bo żeby sprawdzić sprzęgło trzeba je wymontować.
Nie jest sztuką wcisnąć pedał i powiedzieć ( bierze na samej górze to jest do wymiany) - może być zapowietrzony wysprzęglik lub się zacina.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2013, 12:43

To w takim razie co zrobić? auto kosztuje prawie 7 tysięcy stan prawie idealny tylko martwi mnie te skakanie chyba że nie wczułem się w auto bo jechałem nim w sumie z 10 minut i ciągle przeciągałem gaz przy zmianie biegów...
mastermax
Nowicjusz

31 Mar 2013, 12:50

mastermax napisał(a):To w takim razie co zrobić? auto kosztuje prawie 7 tysięcy stan prawie idealny tylko martwi mnie te skakanie

Powiem ci szczerze co ja bym zrobił.
Pojechał bym do innego komisu i przejechał się inna bmw z takim samym silnikiem i porównał te dwa samochody. Zapłacisz 7tyś i 2tyś włożysz bo będzie trzeba wymienić sprzęgło podporę i łącznik wału albo może jeszcze coś z silnikiem nie halo i dlatego skacze przy ruszaniu.
Jak już wyczułeś ,że z autem jest coś nie tak to go po prostu nie kupuj i poszukaj inne.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowa Toyota Yaris na polskim rynku
    Hybrydowa wersja miejskiej Toyoty Yaris w szybkim tempie zdobyła sobie uznanie polskich kierowców. Od debiutu w czerwcu br., polscy klienci zamówili już 292 sztuki Yarisa Hybrid. Plan sprzedaży Toyota Motor ...

31 Mar 2013, 12:56

Problem w tym że szukam już auta bardzo długo i jedyne auta na jakie się natknąłem to były kompletne graty w cenie 3-5 tysięcy a te droższe ponad 7 to były full tuning a takie coś to moim zdaniem głupota bo mi to nie potrzebne i płacił za jakieś duperelki nie będę.
Pogadam jeszcze z mechanikiem na przeglądzie najwyżej zlecę pełny przegląd prawie 600zł zapłacę ale będę wiedział co jest nie tak, mam taką nadzieję.
mastermax
Nowicjusz

31 Mar 2013, 13:05

Powiedz mechanikowi żeby nim pojeździł trochę - tylko mu nie mów, że jest coś nie tak ze sprzęgłem - sprawdzisz czy sam do tego dojdzie - jeśli nie to dopiero wtedy mu mów, jakie masz podejrzenia i chcesz żeby to fachowo sprawdzili.
Powodzenia.
W razie czego napisz co wyszło z twoim nowym samochodem.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2013, 13:13

O tak napiszę i też myślałem nad jazdą z mechanikiem tylko co powiem dilerowi?? e ziomek odejdź bo tu tera mechanik jeździł będzie ?:p trochę głupio poza tym sam mam dziwne przeczucie że się przy nim stresowałem bo siedział obok bo jak bym był sam to wiadomo stanę se gdzieś na poboczu i z 10 min pouczę się jeździć a tak to co zrobić myślicie że by miał coś przeciwko temu? bo jazda po prostej drodze nic mi nie mówiła zwłaszcza że jechałem na 3,4,5 biegu a 1 i 2 był mało używany
mastermax
Nowicjusz

31 Mar 2013, 13:53

mastermax napisał(a):też myślałem nad jazdą z mechanikiem tylko co powiem dilerowi??

Przed kupnem mówisz dilerowi że chcesz jechać do mechanika na sprawdzenie auta i żeby mechanik się przejechał i pytasz się czy wyraża na to zgodę.
Jeśli się nie zgodzi to bym nie kupił - jeśli tak najlepiej jechać do znajomego i niech on przejrzy samochód.
Nie jedź do mechanika dilera - bo przeważnie mają ustawionych i ci powie, że wszystko wporządku.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2013, 14:18

Tak wiem
Diler powiedział że jedziemy tu gdzie ja chce na przegląd pytał się tylko czy pasuje mi peugeota stacja nie miałem nic przeciwko.
mastermax
Nowicjusz

31 Mar 2013, 22:33

Ok załatwiłem sobie przegląd dobrze się składa bo jest do niego kawałek drogi i akurat przetestuję auto.
Koleś powiedział że rezerwuje mi więcej czasu i podejdziemy do sprawy poważnie. Dziwi mnie tylko że prosił abym zaskoczył dilera żebym to ja odpalił auto na całkowicie zimnym silniku... nie wiem czemu to ma służyć ale tak zrobię.
Tak że zobaczymy czy we wtorek pochwalę się nowym autkiem czy tylko usterkami autka :p
Dzięki za pomoc i do wtorku
mastermax
Nowicjusz

01 Kwi 2013, 21:22

Kurde tak sobie czytam fora i natknąłem się na coś takiego jak przepływomierz ?? czy to może być przyczyną takiego skakania na 1 biegu?? jest on chyba pod maską to idzie to sprawdzić zanim wyjadę do mechanika tak?
mastermax
Nowicjusz

02 Kwi 2013, 11:47

Na pewno jest coś uszkodzone albo z napędem albo ze sprzęgłem i nie daj się zrobić w jajo!
Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Rok produkcji: 2007

02 Kwi 2013, 12:05

Nie okazało się że to przepływomierz a właściwie guma zakleił ją taśmą i działało ale stan okazał się tragiczny... kupa rdzy i z tego powodu straciłem zaliczkę 500zł ale kupiłem inne bmw 320 2.0 silnik czy jakoś tak po przeglądzie jest niby ok mechanik powiedział że coś się poci z silnika ale trzeba czekać aż będzie lepsza pogoda aby coś stwierdzić.
mastermax
Nowicjusz