Problem z Seat Arosa 1,7 SDI - kontrolka od świec

19 Wrz 2013, 11:43

Witam. Od dwóch lat jestem posiadaczką Seata Arosy 1,7 SDI z 2000r. Bardzo fajne, miejskie a przede wszystkim ekonomiczne autko. Do tej pory sprawował się idealnie. Wymieniałam jedynie to, co trzeba było czyli filtry, oleje, rozrząd. itp. Nigdy nic mu nie dolegało. W zeszłym miesiącu zaczęła mi świecić kontrolka od świec. Podłączony pod VAG i problem z czujnikiem - wymieniony. Jednak samochód potem nie chciał odpalić. Diagnoza w warsztacie - pompa paliwa. Wymieniłam pompę paliwa i autko śmigało miesiąc. Dziś podobna sytuacja. Rano na zimnym silniku mygnęła kontrolka świec, po ponownym uruchomieniu zniknęła. Po przejechaniu jakiś 20km podczas jazdy samochód zgasł i już nie chce mi odpalić. Czy wiecie jaka może być przyczyna? Raczej chyba nie pompa paliwa znów.... mechanik twierdzi, że owszem miesiąc temu dał jakiś zamiennik lub regenerowany (koszt 850 zł), a oryginał (1850 zł). Czy może być to prawda i czeka mnie naprawa rzędu 2 tys zł??? :(
gosiapb
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 09 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Arosa
Silnik: 1,7 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Wrz 2013, 07:32

A jakie te błędy tam mechanik wyczytał?? najczęściej padają w tych autach wtryski sterujące <pilotujące> które są odpowiedzialne za dawkę paliwa, wtedy jest błąd od wznosu iglicy, po co mechanik zmieniał od pompe?? miał jakiś konkretny powód?? po wymianie dobrze ustawił kąt wtrysku?? pompy po regeneracji od razu nie siadają, a o zamiennikach nie słyszałem:) daj więcej informacji to coś pomyślimy??
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari LaFerrari hybrid - 2,7 sek., 950 KM
    W chwili wprowadzenia na rynek w 2013 roku model ten był nie lada sensacją. Była to bowiem zarówno pierwsza hybryda w historii legendarnej, włoskiej marki, jak również najszybszy model w jej dziejach. Zaplanowano ...
    Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC
    Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...