Problem z silnikiem, nierówna praca

06 Sie 2022, 15:54

Witam, ostatnio podczas jazdy autem (Audi a3 8l 1.6 benzyna 102km), po zatrzymaniu się na światłach, ruszając poczułem strasznie duszenie się auta, byłem pewny że ruszyłem z trzeciego biegu, upewniłem się, okazało sie że ruszyłem z pierwszego biegu, po chwili zaświeciła się kontrolka trakcji, oraz zaczął mrygać check engine. Zjechałem na najbliższym poboczu, otworzyłem maskę aby zobaczyć mniej więcej co sie dzieje, silnik pracował jak 40 letni diesel, dosłownie całe auto się trzęsło przez silnik. Z tyłu auta też odczuwalny był dziwny zapach, nie jestem w stanie stwierdzić co to za zapach, jak dla mnie był to palony olej. Auto wcześniej miewało tendencje do sporego picia oleju, na 1000km średnio musiałem dolać litr oleju (10w40). Zgasiłem auto, odczekałem chwile, ruszyłem dalej aby przestawić auto. Auto praktycznie nie reagowało na gaz, na dwójce gaz do końca praktycznie nic nie robił, auto ledwo co się toczyło. Co mniej więcej może to być? Zatarty silnik? Akutalnie auto stoi 25km od domu, na dniach oddam je do mechanika, tylko zastanawiam się teraz czy przemęczyć już te auto pojechać po nie i próbować wrócić te 25km, czy postarać sie o lawete lub po prostu holować
diaspor
Obserwowany

07 Sie 2022, 11:52

Wróć do auta z jakimś skanerem ( np. ELM327 ), odczytaj błędy i wykasuj. Jest szansa, że odpalisz i dojedziesz do mechanika. Zapewne jest to problem z układem paliwowo- powietrznym.
Jest też możliwość, że auto spala coraz więcej oleju i potrzebny będzie remoncik silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sie 2022, 12:43

Ciężko stwierdzić, ale jeśli chodzi jak traktor to może przestał pracować na jednym z cylindrów.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
    Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...