Problem z tempomatem Volvo V50

28 Mar 2019, 12:54

Witam,mam problem (jeśli to problem) z tempomatem, mianowicie gdy rano wyruszam do pracy na trasie nie chce mi się załączyć tempomat po wciśnięciu "Cruise" i przycisku + nie załącza się w tryb "cruise-on",pokazuje samo Cruise. Natomiast gdy wracam z pracy to nie ma problemu z tempomatem i załącza się bez problemu...o co kaman?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

29 Mar 2019, 22:17

Zawsze rano masz taki problem czy czasem załącza się normalnie? To raczej nie powinno mieć znaczenia bo samochód i tak stoi kilka godzin przed jazdą.

Rozumiem, że prędkość masz odpowiedną do zapięcia tempomatu?

Próbowałeś go wyłączyć, ponownie włączyć i dopiero zapiąć odpowiedną prędkość?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Mar 2019, 14:04

Nie zawsze na ostatnie 4 próby włączenia 2 były nieudane, prędkość odpowiednią (120-130km),raz mi się udało załączyć po entej próbie pod koniec trasy...
defens
Początkujący

30 Mar 2019, 19:48

Przychodzi mi tu do głowy np. czujnik pedału sprzęgła który być może nie zawsze działa poprawnie. Tempomat musi korzystać też z czujnika przy pedale hamulca ale jeżeli nie zaobserwowałeś innych problemów to od tego bym zaczął. Watro też by było sprawdzić czy nie masz jakiś błędów zapisanych w sterowniku.
Cichy77
Forumowicz VIP

10 Kwi 2019, 21:22

Odświeżając temat (bo przez jakiś czas było Ok,) lecz od wczoraj w ogole już nie działa tempomat... Chciałbym sprawdzić ten czujnik pedału hamulca (czytałem że często on nawala)- gdzie on jest zlokalizowany? I drugie pytanko, czy sprawdzenie komunikatów (błędów) i ich wykasowanie może coś pomóc (podobno gdy w sterowniki są błędy to często tempomat "wywala") zaznaczam, że rzadnego komunikatu nie mam na desce
defens
Początkujący

28 Maj 2019, 14:04

defens napisał(a):Chciałbym sprawdzić ten czujnik pedału hamulca (czytałem że często on nawala)- gdzie on jest zlokalizowany?
Czujnik powinien być nad pedałem będziesz go widział jak tam zajrzysz po kabelkach na pewno dojdziesz :)
defens napisał(a):czy sprawdzenie komunikatów (błędów) i ich wykasowanie może coś pomóc (podobno gdy w sterowniki są błędy to często tempomat "wywala")
Możesz spróbować jeżeli jakieś są to może pomóc na chwilę ale tak naprawdę powinieneś sprawdzić co one oznaczają i zapisać je. Jeżeli pojawią się ponownie za jakiś czas od wykasowania trzeba będzie się zająć usunięciem problemu który je generuje.
Cichy77
Forumowicz VIP