Problem z tylnymi hamulcami

10 Wrz 2013, 07:47

Witam,
proszę o jakąś pomoc/poradę:
W marcu byłem na przeglądzie i wyszło że mam słabe tylne hamulce. Gościu powiedział że to wina cylinderków i trzeba wymienić, bo reszta jest w porządku. Pojechałem do zakładu - wymieniłem szczęki, przewód, cylinderek, płyn hamulcowy. Za pół roku pojechałem znowu sprawdzić hamulce i znowu okazało się że tylne hamowanie jest słabe. Już nie mam pojęcia co się dzieje, może ktoś mi coś napisać, co może być jeszcze nie tak? Hamulec ręczny działa bez zarzutu.
Aha, jeszcze jeden problem, przy skrętach, czuje jak się ślizgają przednie koła (nawierzchnia sucha), w czym może być problem?

Z góry dzięki za pomoc
speedman
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
Prawo jazdy: 16 12 2003
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

10 Wrz 2013, 09:22

speedman napisał(a):Pojechałem do zakładu - wymieniłem szczęki, przewód, cylinderek, płyn hamulcowy. Za pół roku pojechałem znowu sprawdzić hamulce i znowu okazało się że tylne hamowanie jest słabe

Czy sprawdzałeś jakie było hamowanie tylnych hamulców zaraz po wymianie? Czy dopiero po pół roku?

speedman napisał(a):przy skrętach, czuje jak się ślizgają przednie koła (nawierzchnia sucha), w czym może być problem?

Za szybko wchodzisz w zakręty? :)
Poważnie to mogą być opony, zbieżność itd. Opisz dokładniej sytuację w jakiej ślizgają cię się opony.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

10 Wrz 2013, 11:43

Po wyjeździe z warsztatu wszystko wydawało się ok, ale czułem jakby coś było nie tak i pojechałem sprawdzić.

Odnośnie ślizgania to najczęściej ma to miejsce jak ruszam samochodem z miejsca i kręcę kierownicą to wtedy jest ślizganie opon.
speedman
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
Prawo jazdy: 16 12 2003
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Wrz 2013, 09:30

Może napisałbyś jaki to samochód :?:

Co do ślizgania się opon - zacznij od sprawdzenia grubości bieżnika, przyjrzyj się, czy opony nie są zdarte ze strony wewnętrzej bądz zewnętrznej ( chodzi o zbiezność ), warto też sprawdzić amortyzatory przednie oraz zawieszenie. Każdy z tych elementów może mieć wpływ na ślizganie się opon. No i jakie masz opony - letnie czy zimowe. Wielu kierowców latem jeździ po zimie na zimówkach, żeby je "dojechać" i wyrzucić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wypadek czy kolizja? Zatrzymaj się, pomyśl i pomóż
    Jeżeli w zdarzeniu drogowym ucierpiały jedynie pojazdy – to znaczy, że doszło do kolizji. Jeżeli jednak poszkodowani zostali ludzie – mamy do czynienia z wypadkiem. Jak powinni zareagować uczestnicy i świadkowie ...