Problem z uruchomieniem silnika

09 Maj 2014, 09:47

Próbuje uruchomić auto i nieraz nie słychać pompy paliwowej w baku paliwa :oops: , wtedy samochód nie zapala. Samochód postoi 2dni w spoczynku, odpalam odrazu . Przejadę zauszmy kilkanaście kilometrów wszystko chodzi elegancko, silnik pracuje bez zarzutów :yes: , później zgaszę go i już nie odpale i nie słychać pompy paliwowej :evil: . Mi się wydaje że jest do wymiany jakiś przekaźnik tylko nie wiem który. Bardzo proszę o znalezienie przyczyny bo nie jestem pewny co to może być. Posiadam Skode Octavie 1 Combi, turbo benzyna 150koni, 2001r :ok:
Marcin23000
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 10 1982
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Skoda Octawia 1
Silnik: 1.8 turbo 150KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Maj 2014, 17:50

Może na początek zrób test - jak auto nie będzie chciało odpalić to odłącz przewód paliwowy ( nie ważne gdzie) i sprawdź kręcąc rozrusznikiem czy leci paliwo - w taki sposób na 100% sprawdzisz czy szwankuje pompa bo nie zawsze ją słychać przy próbie odpalania.
Drugi sposób myślę łatwiejszy i prostszy sprawdź czy masz napięcie na kostce do pompy.

Chociaż sam miałem przypadek że napięcie było a uszkodzony był wąż w zbiorniku i pompa chodziła a paliwa nie podawała.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi z napędem hybrydowym - A6, A8 oraz Q5
    Audi wyznacza nowe standardy w technologii hybrydowej. Już w 1989 roku marka udowodniła swoje kompetencje w wykorzystaniu technologii hybrydowej dzięki projektowi technologicznemu - Audi duo. Pierwszy model produkcyjny - ...