Problem z uznaniem gwarancji

04 Cze 2009, 21:57

Witam,
w pażdzierniku siadł mi alternator mechanik zrobil mi go kasujac mnie 450zl( dal mi na to ustną gwarancje na 6 miesiecy) po 5 miesiacach znow zepsul sie ten alternator(bylo to w marcu) ale mechanik nie uznal mi gwarancj, mówiąc, że przyczyną byl olej który zrobil spięcie w alternatorze i skasowal mnie znowu 250zl i przedluzyl mi gwarancje o kolejne 6 miesiecy(nie mam od niego zadnej faktury ani gwarancji na ta naprawe) teraz znowu nie chce mi uznac gwarancji znowu podajac jakis powod. Co w tym wypadku mam zrobic? Czy są jakies instytucje które moga mi pomoc, którymi moge postraszyc mechanika? Alternator był podawany regeneracji. Pozdrawiam
tomijunior
Początkujący

Miejscowość: Toruń

05 Cze 2009, 16:14

tomijunior napisał(a):nie mam od niego zadnej faktury

Jeśli wszystko jest 'na słowo', to ciężko ci będzie cokolwiek zdziałać, ale zawsze możesz go prawnikiem postraszyć - podobno często działa. ;)
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

06 Cze 2009, 21:39

Najlepiej zmień mechanika...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Cze 2009, 10:09

A od kiedy to olej może zrobić zwarcie?Cały czas wydawało mi się,że olej nie przewodzi prądu,a nawet jest izolatorem - np. w trafo wysokich napięć,które to są zalane właśnie olejem.I jakoś ten olej nie robi zwarcia w transformatorze.W niejednym samochodzie gniazda świec jak i przewody WN są zabrudzone olejem wyciekajacym spod korka wlewu oleju lub spod uszczelki i jakoś mimo tego samochód można uruchomić i jechać i nic się nie dzieje,mimo,że to wszystko jest z oleju.Coś ten mechanik chyba kombinuje.
W każdym większym mieście jest ktoś taki jak rzecznik konsumenta.Jego porady są bezpłatne,więc zadzwoń lub udaj się do niego osobiście i przedstaw mu sprawę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000