Problem z wodą

14 Wrz 2009, 18:21

Witam, mam problem z Ładą Nivą. Wjechałem nią w małe jezioro (wodo miała ok. 1m). Wszystko szło gładko, niestety pod koniec, kiedy już miałem wyjeżdżać z jeziorka, ugrzązłem. Silnik cały czas chodził przy wyciąganiu jej. Zgasł po 1 minucie już na suchym terenie, ale wsiadam do niej zapalam ja. Zapaliła normalnie. Znowu pochodziła z 1 minute i zgasła. Ale tym razem już nie zapaliła. To był mój pierwszy sezon z off-road-em i nie zamontowałem jeszcze snorkela. Woda do silnika na pewno się nie dostała, bo sprawdzałem olej i nie był rozrzedzony. Gdzie indziej pewnie też się nie dostała. Wiem jeszcze jedno, że jak próbuje odpalić to świeca iskry nie daje, wiec to pewnie sprawa z elektroniką.
snajper22
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Wrz 2009, 01:58

olej sobie wymień tak czy siak :wink: jak samochód chwile stoi w wodzie to woda dostaje się do środka w "okamgnieniu" :mrgreen: dlatego jest jedna dość ważna zasadza po każdym postoju w wodzie wymieniamy WSZYSTKIE oleje :!: gwarantuje to w miarę bezawaryjne działanie pojazdu, olej z wodą (emulsja) nie najlepiej smaruje :mrgreen:
co do elektryki/elektroniki są 2 możliwości :mrgreen: tania i droga
tania- zamokła wiązka zrobiły się zwarcia wyschnie to zacznie działać (mało prawdopodobne :mrgreen: )
droższa- popaliło się trochę różnych rzeczy, bezpieczniki, przekaźniki, umarła cewka zapłonowa (zdarza się od wilgoci), i najdroższa zabawa (jeśli masz wtrysk) to mógła umrzeć jednostka centralna dumnie nazwana komputer :mrgreen:
1 m wody to jednak dużo i raczej dostała się do wnętrza pojazdu więc środek do wywalenia i suszenia pewnie cały, przy okazji sprawdzisz kable :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Wrz 2009, 07:20

ok, dzięki. Czyli nie obejdzie się bez elektryka. A z tymi olejami to na pewno trzeba je wymieniać, bo jak sprawdzałem to wszystko było z nim ok.
snajper22
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Wrz 2009, 11:47

snajper22 napisał(a):ok, dzięki. Czyli nie obejdzie się bez elektryka. A z tymi olejami to na pewno trzeba je wymieniać, bo jak sprawdzałem to wszystko było z nim ok.

żeby dobrze sprawdzić olej czy jest w nim woda trzeba go zlać :mrgreen: a drugi raz wlewać nie ma sensu :wink: nie przesadzajmy w nivce nie ma az tak dużo oleju żeby to zabijało finansowo :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)