Problem z wolnymi obrotami w Seacie 1.6i

18 Kwi 2006, 22:20

Witam mam problem z wolnymi obrotami w seacie cordoba 1.6 i,
czasami po prostu podskakują na luzie, jest tak czasami , jakby go dusiło. Mam gaz ale na benzynie tez tak sie dzieje, moze cos z gaznikiem, albo jakims mechanizmem od wolnych obrotow (jesli taki jest), a może jakiś filtr, dysze?

Pozdrawiam,
Andrzej
Nowix

• 19 Kwi 2006, 21:39

Witam.

Jak 16i, to na wtrysku. W każdym układzie jest takie urządzenie jak regulator napełnienia na biegu jałowym. To bedzie taki silniczek z zaworkiem odpowiedzialny za wolne obroty. Albo gdzieś sie "lewe powietrze". Tu już trzeba ręki wprawnej A co do regulatora, to albo się zabrudził albo rozkalibrował, w drugim przypadku tylko wymiana pomoże.

Pozdrawiam.
    L.
    Leser

20 Kwi 2006, 22:28

W samochodach z grupy VW, siadają silniczki krowkowe, ja bym na to stawiał. Spróbuj go reanimować, jak się nie da to na szrocie maks 150zł, a nowy około 600zł.
    Sławek

23 Kwi 2006, 21:43

hmm...
    jak podejżewam to silnik AEE czyli jest silnik krokowy zintegrowany z zespołem przepustnicy.
    trzeba umyć przepustnice i zrobić adaptację VAG-iem
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem w góry na narty
      W górach jeszcze zima więc wiele osób wybiera się w tym czasie w góry, by pojeździć na nartach czy snowboardzie. Kierowcy powinni jednak odpowiednio przygotować się do takiej podróży, aby w bezpieczny ...
      Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
      Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...