Problem z wrzucaniem biegów Clio 2 1.4 16v 2001

13 Cze 2018, 12:13

Mam problem z wrzucaniem biegów. Objawia się to tym że przy wrzucaniu biegów i redukcji czuć takie jakby chaczenie lewarka, biegi wchodzą z takim oporem jakby coś je tam przyblokowywalo. Wymieniłem poduszkę ósemke przy skrzyni, tulejkę wybieraka- była wyrobiona lekko, nie dawno wymieniłem też olej . Na zgaszonym silniku objaw ten nie występuje, na próbę stanąłem dziś i zmieniałem biegi na włączonym . Objaw ten sam,żeby nie było go to muszę zrzucić na luz i ponownie wbijać bieg. Jak trzymam sprzęgło i zmieniam biegi opór nie występuje,wszystko jest ok. Puszcze sprzęgło,wbijam bieg i objaw powraca,trzymając sprzęgło i wrzucając na inny nie ma oporu.
Może to być rozregulowany wybierak , bo przy wymianie tej tulejki odkrecalem ta śrubę która znajduje się pod gumowa osłona przy wybieraku?
Może to wina sprzęgła ?
kajoQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 01 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam
Silnik: Nie mam

13 Cze 2018, 12:28

kajoQ napisał(a):Jak trzymam sprzęgło i zmieniam biegi opór nie występuje,wszystko jest ok.
Hm... to oznacza że wszystko jest ok bo biegi zmieniamy z wciśniętym sprzęgłem.

kajoQ napisał(a): Puszcze sprzęgło,wbijam bieg i objaw powraca,trzymając sprzęgło i wrzucając na inny nie ma oporu.
To też chyba normalne.

kajoQ napisał(a):Objawia się to tym że przy wrzucaniu biegów i redukcji czuć takie jakby chaczenie lewarka, biegi wchodzą z takim oporem jakby coś je tam przyblokowywalo.
Spróbuj regulacji ustawienia lewarka skoro wymieniałeś te rzeczy o których piszesz. Czy olej w skrzyni ma na pewno prawidłowy poziom i nie jest go ani za dużo ani za mało?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Cze 2018, 12:55

Wlałem ok 3,4 l jak w instrukcji.
A ewentualnie jaki koszt takiej regulacji u mechaników ?
kajoQ
Nowicjusz

19 Cze 2018, 08:53

kajoQ napisał(a):Wlałem ok 3,4 l jak w instrukcji.
Sprawdziłeś na równej powierzchni czy przez korek przelewowy poziomu oleju, olej nie wylatuje? Instrukcja instrukcją ale zawsze trzeba sprawdzić czy poziom jest prawidłowy.

Tak patrzę jeszcze na tą ilość oleju i na pewno to ilość jaka wchodzi do skrzyni biegów? Tam zazwyczaj przy takich samochodach to jest około 2 litrów, a wartość którą podałeś bardziej mi pasuje na ilość oleju do silnika.

kajoQ napisał(a):A ewentualnie jaki koszt takiej regulacji u mechaników ?
Tu pewnie zależy to od czasu jaki będą musieli poświęcić na taki zabieg i myślę że w granicach 30-80zł.
Cichy77
Forumowicz VIP

20 Cze 2018, 10:34

Oleju jak zlalem to było też ok 3.4 l.
Może wlałem że 100-200 ml więcej bo trochę się ulalo z korka jak wlewalem.
kajoQ
Nowicjusz

20 Cze 2018, 14:01

A przed wymianą oleju w skrzyni miałeś też ten problem?
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry
    Nowa Toyota Camry to kolejny wielki powrót. Japoński sedan był niedostępny w polskich salonach Toyoty przez 14 lat. W tym roku powrócił i tak jak nowy RAV4 jest oparty na modułowej platformie GA-K z rodziny ...

20 Cze 2018, 16:00

Był problem ale tylko z jedynką, nie zawsze np wchodziła jak dojeżdżałem do skrzyżowania i chciałem zredukować z 2 na 1 , musiałem się prawie zatrzymać - ponoć że tak w niektórych autach jest. Ale problem ten najbardziej występował w zimie. Olejak miałem zamiar zmienić.
Musiałem rozkręcić ten cały mechanizm przy wybieraku bo pekl taki pierścień co trzyma tulejkę plastikowa wybieraka i zeby ją założyć musiałem rozmatowac go.
Odkręciłem go najpierw jak jest taka śruba pod gumowa osłona ale pierścień nie wszedł idealnie więc rozlaczylem go na połączeniu z taką rurka od lewarka biegów. Jak skręciłem to się takie objawy pojawiły i wymieniłem olej wtedy.
Spróbuję jeszcze go wyregulować, może jakieś przesunięcie o milimetr lub kilka co poprawi . Jak nie to dam to do mechanika.
kajoQ
Nowicjusz

20 Cze 2018, 16:31

No to problem musisz mieć w tym wybieraku który wymieniałeś. Generalnie przy regulacji biegów czasem i milimetr robi sporą różnicę.
Spróbuj jeszcze raz ustawić.
Cichy77
Forumowicz VIP

07 Lip 2018, 18:40

Nie wiem czy nie zauważyłem czy co ale jak np przytrzymamy sprzęgło tak 3-4 s czy na postoju czy podczas jazdy biegi wchodzą elegancko. Dodatkowo jak gasE auto bez wciśniętego sprzęgła i po wyłączeniu go wrzucam 3 wchodzi ok, próbuje 4 i się nie da coś blokuje,wciskam sprzeglo i wchodzi normalnie. Moze jednak wina sprzęgła,docisku , łożyska na sprzęgle ? Auto póki co jest mi potrzebne a i u mechaników terminy 2 - 3 tygodniowe .
kajoQ
Nowicjusz