Problem z wyborem auta

26 Lis 2013, 13:30

Kwota jaką mam na wydanie to ok 22 tysięcy złotych. Nie będę tu oryginalny pisząc, że szukam diesla. Mam jednak problem, bo ilekroć znajdę interesujący model to przeglądam fora, autocentrum itd i zrażam się do niego. I tak :
- Audi, VW nie kupię, bo mi zaraz ukradną. A na Autocasco mnie nie stać.
- BMW nie kupię, bo ewentualne części + serwis mnie zeżrą. ( niedawno czytałem, że ktoś wymieniał automatyczną skrzynię biegów w E46 z 2003 r i popłynął 6700 zł - koszmar! ).
- Renault, Peugeot i Citroen to auta, które częściej stoją u mechanika niż na podwórku.
- Fiat, Alfa Romeo - włoski szajs, słabe zawieszenie, kiepska elektronika itd.
-
A ja będę robił samochodem ok 8-10 tysięcy kilometrów miesięcznie. Z czego połowa po mieście, druga połowa na trasach.
I jestem w kropce. Benzyna kompletnie nie wchodzi w grę, a kombinacja z gazem jest bez sensu zważywszy na to, że kilkakrotnie będę zmuszony opuścić Polskę.

I co wybrać? Pozostaje Ford i Opel? No ale o nich też się mówi, że Opel i Ford g...o wort :angry:
I im więcej czytam, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że do 30 tysięcy to w ogóle nie ma sensu niczego kupować. Albo inaczej - masz 40 tysięcy na auto, kup za 20, żeby mieć na naprawy.
Loczek
Początkujący

26 Lis 2013, 13:45

Jak bedziesz za duzo czytal to nic nie kupisz :)

Jesli lpg odpada to faktycznie tylko diesel przy tym przebiegu.

W tej cenie zdecydowanym nr 1. bedzie dla mnie "wloski szajs" fiat bravo 1,9 jtd 8v. Chociaz zeby znalezc cos ciekawego pewnie bedziesz musial 1-2tys dorzucic.

Chyba ze chcesz wieksze auto - wiadomo, ze wiekszy komfort na trasach. Ale skoro po miescie takie gigantyczne przebiego robisz to chhyba kompakt bedzie optymalny
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

26 Lis 2013, 15:10

Nie robi mi większej różnicy jakie nadwozie. Nie mam na dokładanie :(
Loczek
Początkujący

26 Lis 2013, 15:56

Za 22 tys. tez pewnie cos znajdziesz.

Ale jesli to absolutny limit to moze warto zejsc z rocznikiem o 3-4 lata (fiat bylby 07) i poszukac astry 3 lub vectry C z tym samym silnikiem co u fiata, ew 1,9 TDI czyli golf 5, octavia II czy troche starszy passat (albo mniejsze ibiza, polo...)
Ale w odroznieniu od fiata to juz jest wielka loteria na co trafisz, bo sporo silnikow moze byc zajezdzonych (i wtedy moze byc koszt 20+20), a czasami ciezko to stwierdzic na 1. rzut oka. Chyba najprosciej bedzie znalezc octavie 2 z polskiego salonu (czyt. z przebiem, ktory bedzie mniej wiecej do ustalenia), ale tu znowu 22 tys moze byc malo na tedeika.

Dlatego i tak bylbym za bravo, a jesli cos innego to na pewno nic sprowadzonego w przeciagu ostatnich kilkunastu miesiecy. Jesli jest w PL dluzej to to co mialo sie posypac juz powinno wyjsc ;)
Yankee
Aktywny

26 Lis 2013, 16:06

Sypiesz stereotypami.
VW/Audi może i należą do najczęściej kradzionych aut, ale osobiście nie znam nikogo, któremu ukradziono by jakiekolwiek auto.
6700 zł za kompletną i nową skrzynię biegów ? Normalna cena, wiadomo, że klasa De Lux, to musi być drożej.
Francuskie to faktycznie był kiedyś szajs, ale teraz np. nowa Laguna nie odbiega awaryjnością od Passata (choć nie kupiłbym jej ze względu na złe wykonanie i dużą utratę wartości). Podobnie włoskie. Np. Alfa Romeo zrobiła wielki krok na przód, jeśli chodzi o trwałość, a 159 to rewelacyjny samochód (ale musiałbyś z 2k dołożyć).
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

26 Lis 2013, 20:47

Nie widzę tutaj japońskich i koreańskich.
Gufi
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...
    Jak dzięki oponom zmniejszyć hałas w samochodzie?
    Hałas w przypadku ogumienia spowodowany jest przez tarcie oraz częstotliwość drgania opony i powietrza w niej. Zewnętrzny hałas toczenia jest parametrem szczególnym, ponieważ decybel (dB) jest jednostką logarytmiczną ...

27 Lis 2013, 08:28

Ja akurat znam ludzi, którym pokradli auta VW i Audi. Póki co nie stać mnie na parking strzeżony, więc muszę trzymać samochód pod chmurką.
Ten Bravo to ciekawa propozycja, bo można złapać egzemplarz z polskiego salonu.
Popatrzę też na Octavię i SuperB, bo ta druga ma ciekawsze wyposażenie.

CO do Alfy ... tak, piękna, dopracowana, ale z jakiegoś powodu tak szybko traci na wartości. A jak mam jeździć z obawą, że każda dziura w asfalcie przybliża mnie do wymiany tych skomplikowanych rzeczy w zawieszeniu, to ... no średnio mi się to podoba. Poza tym nie dołożę 2 tysięcy, bo póki co nie mam z czego :no:
Loczek
Początkujący

27 Lis 2013, 08:39

Człowieku przestan zyć stereotypami :!: wogóle masz 22tysiące do wydania i nie stać Cie na AC? A co za problem zmniejszyć budżet na auto a reszte zainwestować własnie w AC?

Zastanawiałeś sie może nad Cordobą?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

27 Lis 2013, 08:55

Mam nadzieję, że pamiętać o zasadzie 3/4 - patrzysz jaką masz sumę do wydania i szukasz samochodu za 3/4 tej kwoty, 1/4 pozostawiając na opłaty i naprawy. :)

A co do aut to Cordoby wyglądają fajnie, ale nie wiem czy koniecznie z dieslem 1.4
Ander
Początkujący

Prawo jazdy: 05 05 2008
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009

27 Lis 2013, 11:11

Rowniez nie odwazylbym sie kupic auto za >20 tys. i go nie ubezpieczyc. Wolalbym kupic gorsze auto, ubezpieczyc sie i nie denerwowac sie codziennie czy go nie ukradna.
Skoro nie stac Cie na ac ani na parking to po prostu nie stac Cie na taki samochod - kup taki, na jaki Cie stac.
Yankee
Aktywny

28 Lis 2013, 19:55

kilka porad do kupna auta
1 warto abyś znał się na autach albo miał kogoś kto obiektywnie i fachowo oceni dane auto nie co do koloru tylko faktycznego stanu technicznego
2 markami się nie sugeruj!za 20 tyś kupisz i takiego z górnej i z dolnej klapy
3 poczytaj o interesujących cię modelach
4 kup coś co było raczej kupione w polskim salonie i miało jakąś udokumentowaną serwisówkę
5 szukajraczej po znajomych ,rodzinie,kolegach...
6 unikaj okazji!
hajer57
Nowicjusz

Auto: nissan,peugot,mitsubichi
Silnik: 1,4 benz,gaz,2.0benz
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

30 Lis 2013, 08:34

Ja bym poszukał Focusa Mk2, Astry H, Kia Cee'd, Hyundai i30. Duża ilość aut z polskiego salonu ale uwaga na poflotowce.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Gru 2013, 12:04

Nie mam z czego dokładać, ale jak już bym miał dołożyć te 2-3 tysiące to da się złapać Audi A4 B7?
Loczek
Początkujący

07 Gru 2013, 08:17

Mam kwotę do 24 tysięcy. Próbowałem Bravo. Nie przypadło mi do gustu.
Teraz zastanawiam się pomiędzy :
- Audi A3 ( może w wersji Sportback )
- Volvo S40/V50
- Focus MK2 po liftingu 1.6 w dieslu.

Nadal po głowie chodzi mi Alfa 159, ale boję się tego zawieszenia. Po Wrocławiu wybiję je w 3 miesiące, a 6 tysięcy na wymianę to delikatnie mówiąc dużo.
Loczek
Początkujący

10 Gru 2013, 12:45

Audi A3 w wersji 3 drzwiowej fajnie się prezentuje i dostaniesz w przedziale cenowym 20-25 tyś zł z rocznika 2004-2005,o to nie ma obawy. Nie sugeruj się samym przebiegiem,wszystko zależy od tego w jakim stopniu jest to zadbany egzemplarz. Zawsze możesz poczytać szereg tematów na forum w których Użytkownicy poszukują samochodu,można wywnioskować sporo ciekawych rzeczy.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa