Problem z wyborem samochodu

23 Cze 2014, 18:05

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum i zasadniczo młodym kierowcą od pewnego czasu rozglądam się za samochodem udało mi się uzbierać na niego 20tysięcy pewnie jak każdy piszący w tym dziale mam problem z jego wybraniem na dodatek moje małe doświadczenie oraz praktycznie zerowa wiedza na temat samochodów mi w tym nie pomaga przeglądając kilkadziesiąt modeli samochodów wybrałem kilka oto one:
- Audi a3 [link do oferty na Allegro wygasł]
- Audi a4 b6 [link do oferty na Allegro wygasł]
- Volkswagen Golf V [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Oper Astra III GTC [link do oferty na Allegro wygasł]

Wybierając te modele samochodów bez bicia przyznam się, że kierowałem się wyglądem linki powyżej są przykładowe i nie chodzi o te konkretne samochody, a o model także prosiłbym o wasze opinie na temat tych samochodów może ktoś z was posiada jeden z nich i jest wstanie podzielić się opinią albo doradzić oczywiście jestem otwarty na wszelakie inne marki pozdrawiam.
eNcorovsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 2014
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Fitat 126p
Silnik: 650 24kM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Cze 2014, 18:16

Audi A3 - silnik nie za dobry. Słyszałem że mułowaty do tego sporo pali.
Audi A4 B6 - duży silnik, czyli duże spalanie. Zawieszenie nie za dobre. Do tego auto jest prawdopodobnie do opłat bo sprowadzony z Niemiec czyli trzeba będzie zapłacić akcyzę - ponad 18% wartości wycenionego samochodu (ponieważ silnik jest powyżej 2l pojemności).
VW Golf V - według mnie jest ok, ale nie z tym silnikiem 1.4. Szukałbym modelu w 1.9 TDI (nie myl z 2.0 TDI które są bardzo awaryjne).
Trify
Początkujący

Auto: Peugeot 5008 / Mercedes W203
Silnik: 2.0 HDI / 1.8 KOMPR

23 Cze 2014, 18:23

Wyżej wymienione linki są linkami przykładowymi proszę się nie sugerować tymi silnikami mają one na celu pokazanie modelu samochodu ;)
eNcorovsky
Nowicjusz

Silnik: 650 24kM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Cze 2014, 18:55

do 20k wybieralbym miedzy:

focusem II - napewno najlepsze wlasciwosci jezdne w porownaniu do tych wymienionych. silnik 1.6 tdci

a czyms szybszym :

saabem 9-3 1.9 tid
daytona
Nowicjusz

Auto: nie mam

24 Cze 2014, 22:28

Ma ktoś jeszcze jakieś opinie? ;)
eNcorovsky
Nowicjusz