Problem z wycieraniem się tarczy hamulcowej

20 Cze 2024, 15:58

Witam mam pewien problem ponieważ kolejny raz tarcze hamulcowe mają wyżłobienia i biją ostatnio zmieniałem je 4.5/5 tyś km. Może to być spowodowane jakaś pierdoła czy po znów mam takie "szczęście"?
Samochód to Mercedes vaneo 1.7 2002 rok może ktoś miał podobny problem .
Patryk0
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

20 Cze 2024, 16:05

Pokaż na foto jak to wygląda
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Cze 2024, 16:22

Za 30min wyśle zdjęcie
Patryk0
Nowicjusz

20 Cze 2024, 17:02

To jest ostatnio co było
Patryk0
Nowicjusz

20 Cze 2024, 17:29

To jest tarcza na tylnej osi , prawda ??. Charakterystyczne ślady tarcia metal o metal gdy mówiąc potocznie nie ma już klocka. Chyba że ....... ale to po sprawdzeniu stanu klocków.
bonifacy
Stały forumowicz

20 Cze 2024, 17:55

Ostatnio właśnie był brak klocka myślę że znów podobnie będzie tylko 4/5 tyś km i co klockow nie ma 2 razy taka sytuacja
Patryk0
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] VW Touareg III
    VW pokazał kolejna auto nie dla ludu. W środku pełno elektroniki rodem z nowych Audi z... 15 calowym ekranem dotykowym i 12 calowymi zegarami na czele. Waga spadła o jakieś 100kg w porównaniu do poprzednika. Zapowiedziano ...

20 Cze 2024, 17:55

Jeszcze ostatnio był robiony ręczny blaszka zardzewiała może gdzieś mechanizm nie pracuje do końca dobrze bo co jakiś czas w losowych momentach na wstecznym był pisk
Patryk0
Nowicjusz

20 Cze 2024, 18:03

Patryk0 napisał(a):Ostatnio właśnie był brak klocka myślę że znów podobnie będzie tylko 4/5 tyś km i co klockow nie ma 2 razy taka sytuacja
A sprawdzał czy aby tłok w zacisku nie zardzewiały ? Sprawdzał czy prowadnice zacisku .........Gdzieś coś będzie zapieczone to i klocek zje po paru tysiącach. Ręczny tutaj jest osobną sprawą i nie wiąż z nim tego wytarcia tarczy.
bonifacy
Stały forumowicz

20 Cze 2024, 18:13

Tak jest to tylnia oś i zastanawia mnie czy po tak małym przebiegu drugiej tarczy która jest w porządku to czy też wymieniać nią czy tylko klocki
Patryk0
Nowicjusz

20 Cze 2024, 18:38

Ta tarcza też nosi ślady tarcia metal o metal . Po za tym mogę się domyślać że tutaj blokują hamulce . Jakby tarcza przegrzana , Tarcze wymienia się parami . Tak jeszcze na marginesie co może być przyczyną bardzo szybkiego zużywania się klocków . Przyjechał do mnie gostek i mówi - stawiam dobrą flaszkę jak rozwiąże mi pan problem . Z lewej strony klocka mi starcza na około 2 tys. km. To będzie już chyba czwarta wymiana . Niby wszystko w porządku. Ok . sprawdzam . Prowadnice zacisku w porządku , tłok w porządku , nie się do czego przyczepić . Ale ....Jedna prowadnica krzywa :!: Tak krzywa że kontrolnie się przesuwa w jarzmie ale po przykręceniu zacisku do dwóch prowadnic już zacisk się nie przesuwa , stoi na sztywno .
bonifacy
Stały forumowicz

20 Cze 2024, 19:39

Super dziękuję ci bardzo za pomoc sprawdzę to :ok: