Problem z wyjazdem.

23 Lip 2021, 17:35

Witam, jestem dość świeżym kierowcą i mam problem z wyjazdem przez sąsiada który zastawia swoją bramę na przeciwko mojej... Na zdjęciu jest przedstawiona sytuacja, nie ma opcji wycofać tyłem albo jest tyle zabawy, że głowa boli jak się myśli o wyjeździe. Przeważnie wycofuję w jego bramę jeśli nie stoi auto i wyjeżdzam, ale jak stoi jest to niekiedy niemożliwe. Co w takiej sytuacji robić, ulica jest bardzo wąska, dodam też, że stoi on po całości na chodniku od jego strony (może z 0,5 metra prześwitu)

Czy mogę mu jakoś prawie zagrozić? Bo SWOJEJ bramy chyba też nie można zastawiać? Specjalnie zrobiłem miejsce na podwórku, żeby parkować na podwórku i nie stawać na chodniku/utrudniać innym autom, to teraz mam problem z wyjazdem.
piter221
Nowicjusz

23 Lip 2021, 18:18

A próbowałeś może najpierw podejść do sąsiada i dogadać się z nim ? Czasem wystarczy tylko słowo bo nie wszyscy są tacy że chcą utrudniać zycie
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Lip 2021, 20:58

Najpierw spróbuj się dogadać z sąsiadem, a jak będzie robił to nadal, albo nawet i specjalnie, bo są i tacy, to wezwij policję i powiedź, że samochód sąsiada blokuje ci wyjazd z podwórka na ulicę. A taką sytuację reguluje ustawa PoRD - art.49 pkt 2 pdpkt 1 i 2. Do tego dochodzi art 97 KW.
Poszukaj w necie wyroki sądów na ten temat, bo były takie sprawy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze crossovery w Polsce – styczeń 2017
    W pierwszym miesiącu 2017 roku rynek nowych samochodów odnotował kolejne wzrosty. Sprzedaż na poziomie przekraczającym 41 tys. sztuk oznacza, że był to najlepszy styczeń od 10 lat. Popyt generowany jest głównie ...
    Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...